Skip to content

NOVE STUDIJE: Otrov medosnosnih pčela ubija agresivne stanice raka dojke

Istraživači su proučavali svojstva otrova preko 300 europskih pčela, prenosi DailyMail.

Dr. Ciara Duffy

Dr. Ciara Duffy istražila je antikancerogena svojstva pčelinjeg otrova i komponentnog spoja, melitina, na različitim vrstama stanica karcinoma dojke. Njeni su nalazi više nego ohrabrujući.

Spoj melitin uspio je ubiti 100 posto stanica raka u sat vremena

Spojevi koji se nalaze u otrovu pčelinjeg pčela mogu pomoći u suzbijanju agresivnih oblika raka dojke, a da zdrave stanice nisu izloženi riziku, otkrilo je kliničko istraživanje.

Stručnjaci sa Sveučilišta zapadne Australije koristili su otrov od 312 pčela pronađenih u Perthu, zapadnoj Australiji, Irskoj i Engleskoj kao dio istraživanja.

Tim je testirao učinke otrova na različite vrste karcinoma dojke s ograničenim liječenjem – otkrili su da brzo uništava tumore i stanice raka.

Prije ove studije nitko nije uspoređivao učinke otrova medonosne pčele ili komponente otrova nazvane melittin na karcinom i normalne tipove stanica.

Image by analogicus from Pixabay

Istraživači su uspjeli izvaditi melitin iz otrova, ponovno ga stvoriti i zatim upotrijebiti za ubijanje do 100 posto stanica karcinoma bez utjecaja na normalne stanice.

Testiran je vrlo mali, pozitivno nabijeni peptid u otrovu pčela, nazvan melitin, koji se može sintetički reproducirati i otkriveno je da sintetički proizvod odražava većinu antikancerogenih učinaka pčelinjeg otrova.

‘Otkrili smo da pčelinji otrov i melitin značajno, selektivno i brzo smanjuju održivost trostruko negativnog karcinoma dojke i stanica karcinoma dojke obogaćenih HER2. Otrov je bio izuzetno moćan’, rekla je dr. Duffy.

Specifična koncentracija pčelinjeg otrova može ubiti oboljele stanice, dok istovremeno ima minimalne učinke na normalne stanice. Štoviše, pokazalo se da melitin može u potpunosti uništiti membrane stanica raka u roku od 60 minuta.

Image by thomas wilfert from Pixabay

‘Ova studija pokazuje kako melitin ometa signalne putove unutar stanica raka dojke kako bi smanjio replikaciju stanica. To je još jedan prekrasan primjer kako se prirodni spojevi mogu koristiti za liječenje ljudskih bolesti’, komentirao je istraživanje australski znanstvenik prof. Peter Klinken.

Dr. Duffy testirala je i može li se melitin koristiti s postojećim lijekovima za kemoterapiju jer stvara pore ili rupe u membranama stanica karcinoma dojke, što potencijalno omogućuje ulazak drugih tretmana u stanicu raka kako bi se poboljšala stanična smrt.

‘Otkrili smo da se melitin može koristiti s malim molekulama ili kemoterapijama, poput docetaksela, za liječenje visoko agresivnih vrsta karcinoma dojke. Kombinacija melitina i docetaksela bila je izuzetno učinkovita u smanjenju rasta tumora kod miševa’, objasnila je dr. Duffy čije je istraživanje provedeno je u sklopu doktorata na Institutu za medicinska istraživanja Harry Perkins.

Image by Beverly Buckley from Pixabay

U budućnosti će biti potrebne studije kako bi se formalno procijenila optimalna metoda davanja melitina, kao i toksičnost i maksimalne tolerirane doze.