Skip to content

Novak ih posjetio 3 puta i tamo našao mir: Da li su piramide u Visokom najstarije na svijetu?

Piramide u Visokom nazivaju se i piramidom Sunca i piramidom Mjeseca, a najviša je visoka čak 220 metara

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković obišao je piramide u Visokom po treći put. Na ovom mjestu je Novak, kako sam kaže, pronašao neki nevjerovatan mir, piše Telegraf.

Ove piramide nisu u centru pažnje samo zbog dolaska našeg tenisera, one već dugi niz godina privlače veliku pažnju turista upravo zbog svog neobičnog oblika, ali i priče koja prati njihovo otkriće.

Novak Đoković u tunelima piramide u Visokom

Jedno od pitanja koje se često poteže u Bosni je da li su ove piramide najstarije na svijetu. Otkako su otkrivene još 2005. godine, Bosanske piramide privlače veliku pažnju javnosti. Iako su mnogi bili fascinirani činjenicom da je u BiH otkriveno nešto ovako, postoje i skeptici.

On je u nedavnom intervjuu za Telegraf rekao da piramide nisu bile grobnice već eneregetske mašine i pojačivači energije

– U tunelima ispod piramida smo našli vodu koja je stajaća a koja nema bakterija i virusa. Zbog visoke koncentracije negativnih jona. Bistra čista, Ph faktor vode je 7,45 kao ph faktor naše krvi 7,45- kaže Osmanagić.

Doktor je u intervjuu dodao da postoji mogućnost da su ih gradili i za komunikaciju između kontinenata.

– One su nastajale u u različitim periodima. Ove u Bosni vode nas unazad 30 hiljada godina, u Indoneziji 26. hiljada godina., U Egiptu 30-40 hiljada godina, a ne 4.000 godina kako uči mejnstrim istorija. Da li je bila komunikacija, tehnički je to bilo moguće jer kad imate energetski zrak vi možete da ga usmerite gde želite – rekao je on.

– Bilo mi je odmah jasno da je riječ o vještačkoj građevini koja je nakon hiljade i hiljade godina postala prekrivena zemljom i drugom vegetacijom uslijed promjene klimatskih faktora. Na sam pogled na nju, bilo mi je jasno da je mnogo veća od Keopsove piramide koja je visoka 146 metara – kaže doktor.

On se zatim popeo na vrh piramide koju je nazvao piramida Sunca i sa nje video još jednu koju je nazvao piramida Mjeseca i tako je počela priča o jednom od najpoznatijih turističkih atrakcija Bosne i Hercegovine.

– U aprilu 2006. godine počeli smo sa iskopavanjima u dosta širokom opsegu. Kopali smo na sve četiri strane piramide Sunca i nailazimo na blokove koji su bili pravougaonog oblika. Uzeli smo njihove uzorke i poslali ih na sedam instituta za građevinarstvo. Zaključak svih instituta je da je u pitanju veštački beton. Rezultati su pokazali da je taj beton kvalitetniji od betona koji mi danas koristimo – objašnjava doktor Osmanagić.

Između dva sloja betona pronađeni su listovi koje je tokom gradnje vetar doneo i pomoću njih su uspeli da otkriju koliko su piramide stare.

– Uradili smo analizu koja je pokazala da su piramide stare 29.200 godina sa mogućim odstupanjem od 400 godina – rekao je on.

Ono što mnogima privlači pažnju je i činjenjica da je vazduh u tunelu Ravne zdraviji nekoliko puta nego na vrhu planine, a lekovitost piramida je još jedna stvar po kojoj se one izdvajaju.

U podnožju piramide nalazi se veliki tunel koji je pravila civilizacija koja je živjela na ovim podnebljima prije nevjerovatnih 30.000 godina. Druga civilizacija koja je predjele nastanjivala 25.000 godina nakon njih, zatrpala je ove tunele pjeskom i zatvorila ih.

Treći dolazak Novaka podstaknuo je njegovog domaćina dr Semira Osmanagića, da krenu u veliku podzemnu avanturu kroz ove tunele na kojima, kako Semir kaže, ljudska noga nije kročila 5.000 godina.

Novak Đoković u tunelima piramide u Visokom

Đoković, Osmanagić i još jedan momak koji je bio snimatelj, provlačili su se kroz uske tunele koji su bili puni vode, u nekim djelovima je bilo i blata, pa je Novak u jednom momentu bio skroz mokar.

Kada su stigli na dio koji dosad nije ni istražen, niti je dostupan običnim turistima i posetiocima piramida u Visokom, Novak je istakao da je osjetio nevjerovatan mir koji oslobađa od svih tegoba i misaono i fizički.

– Rezonanca je takva sa obe strane kao da stvara neki talas i osetio sam da su ovaj prostor, tuneli, piramida takođe, emitovali neku vrstu vibracije od kojih se moglo levitirati i fizički i misaono, u tom kontekstu da je čovek od piramide imao neku vrstu vibracije i rezonance koja je mogla za jako kratko vreme da ga oslobodi potpuno od bilo kakvih teskoba, psihičkih i fizičkih – rekao je Novak.

Novak Đoković u tunelima piramide u Visokom

Robert Dacešin, bloger koji vodi naloge na Instagramu i Jutjubu pod nazivom “RIO Priče sa putovanja”, u svom videu odlučio je da ispriča malo poznatu priču i otkrije da li su ove piramide zaista najstarije i najveće do sada otkrivene na svijetu.

Da li ste vi ikada posjetili ove piramide i kakav je vaš stav o njima?

Pogledajte video:

Telegraf.rs