Skip to content

Nova genijalna aplikacija prepoznaje kvarove automobila na osnovu zvuka motora

Aplikaciju nazvanu Škoda Sound Analyser je razvila kompanija Škoda, a radi se o jednostavnom dijagnostičkom alatu koji upozorava na potencijalne probleme sa škodinim automobilima tako što “sluša” zvuk motora.

Kompanija Škoda ima novi dijagnostički alat, a to je Škoda Sound Analyzer aplikacija za mobilne telefone. Škoda je obavila testiranje nove aplikacije namijenjene mobilnim telefonima za koju vjeruje da će “olakšati život” mehaničarima u Škodinim prodajnim salonima i servisima širom Evrope.

Škoda Sound Analyzer

Da u moru simpatičnih, ali nerijetko suštinski beskorisnih aplikacija, ima itekako kvalitetnih i korisnih rešenja, potvrđuje i Škoda Sound Analyzer, koji je nedavno prošao završna ispitivanja od strane češkog proizvođača.

Ta aplikacija analizira zvuk motora vozila i na osnovu njega dijagnostikuje eventualne kvarove. Kako u Škodi tvrde, sistem je toliko osjetljiv da detektuje i najmanje neregularnosti u toku rada motora na “leru” i odmah daje prijedloge i potencijalna rješenja ukoliko detektuje “nezdrav” zvuk.

Sistem funkcioniše tako što zvuk motora koga “sluša”, putem spektrogramske analize (grafički prikaz zvuka), upoređuje sa “zdravim” primjerkom koji se nalazi u bazi podataka. Ukoliko ima odstupanja, analiziraju se spektogramska “neslaganja” i na osnovu njih, predlaže moguće rešenje, prenosi Olovka.info.

Škoda Sound Analyzer

Preciznost sistema se procjenjuje na više od 90 posto, a osim za motor, efikasan je i za upravljački sistem, mjenjač pa čak i kompersor klima uređaja. Mogućnosti sistema će u narednom periodu biti još veće.

Aplikacija se testira od juna 2019. godine na 14 evropskih tržišta, odnosno u 245 Škodinih salona i servisnih centara.