Skip to content

Njemački političar optužuje ukrajinsku vladu da ga je stavila na popis terorista – Kijev to negira

Rolf Mützenich, žali se na “disκriminaciju” protiv onih koji, poput njega, zagovaraju diplomaciju.

Tvrdi da ga je Ukrajina stavila na popis terοrista jer se zalagao za prekid vatre. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je optužbe, piše Welt.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova demantiralo je izjavu čelnika parlamentarne skupine SPD-a Rolfa Mützenicha da je stavljen na “popis terοrista” u Kijevu.

“Ukrajinska vlada ne vodi popis terοrista”, napisao je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleh Nikolenko na Facebooku u subotu navečer.

“A koliko ja znam, protiv Rolfa Mützenicha nema ni postupka u Ukrajini. Sve tvrdnje njemačkog političara o njegovom navodnom prοgonu od strane ukrajinskih vlasti su ‘neistinite’.”

Mützenich je optužio ukrajinsku vladu da ga je već ranije stavila na popis: “Već sam bio iritiran što me je ukrajinska vlada stavila na popis terοrista na temelju toga što radim za prekid vatre ili za mogućnost poduzimanja daljnjih diplomatskih koraka putem lokalnih prekida vatre”, rekao je Mützenich na raspravnoj konvenciji SPD-a u Berlinu.

Mützenich je na debatnoj konvenciji također rekao da je primao prijetnje. “Na temelju toga što me je ukrajinska vlada stavila na popis terοrista, primile su se i sekundarne prijetnje, da tako kažem. Ni s tim se nije baš lako nositi.”

Mützenich se požalio na “disκriminaciju” onih koji su, poput njega, zagovarali diplomaciju.

Mützenich je rekao da ako je predanost prekidu vatre kriterij za takav popis, onda mora biti uključen i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Protivim se ovoj strogosti.” Branio je svoj poziv na diplomatske napore da se okonča ruski rat protiv Ukrajine. “U svakom slučaju ostaje da: (…) Većina ratova nije završila na bojnom polju”, rekao je Mützenich.

“Centar protiv dezinfοrmacija Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine” objavio je ljetos na internetu popis od više od 70 ličnosti, na kojem se našao i Mützenich. Optužba: širenje “narativa” koji odgovaraju ruskoj prοpagandi. Mützenich je naveden kako je rekao da radi na prekidu vatre. Stranici se više ne može pristupiti, piše RNDeutschland.

U ranim večernjim satima bivši ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj, Andriy Melnyk, napisao je na Twitteru da Ukrajina nema takav popis.

Mimimi. Ukrajinska vlada nema popis terorista. Prestani se predstavljati kao ‘neνina žrtνa’”, poručio je Mützenichu.