Skip to content

Njemački mediji u čudu: Cijela Europa okupila se na planini iznad Sarajeva

U istoj zemlji gdje je striktno definirano poštivanje eρidemiοlοških mjera, gdje nadležni svakodnevno upozoravaju na njihovo pridržavanje i upozoravaju na posljedice, potpuno druga priča se odvija na planinama u BiH.

Uskoro #winterberg i #jahorina dva ski centra u vrijeme pandemije.

Posted by DW Bosna i Hercegovina on Sunday, 14 February 2021

Dok su gotovo sva europska skijališta zatvorena, Jahorina u Bosni i Hercegovini obara sve rekorde posjećenosti. Gosti dolaze iz svih zemalja okruženja, epidemiološke mjere postoje a tzv. “kovid jamstvo”, posebno privlači turiste, piše Deutsche Welle.

“Dobro jutro poštovani gosti, dragi skijaši. Sve staze su na raspolaganju. Maske su obavezne, molim vas da poštujete mjere. Idemo i danas uživati na svim stazama olimpijske Jahorine”.

Ovo je poruka koju svako jutro već 90 dana, preko megafona zaposleni u Olimpijskom centru Jahorina šalju turistima, na početnim stanicama vertikalnog transporta. Jahorina je ove godine po svemu sudeći top destinacija zimskog turizma iz više razloga.

Pored 46 kilometara staza koje su u funkciji, svi ugostiteljski objekti na planini su otvoreni – doduše do 22 sata. Poštovanje mjera je imperativ, kažu u upravi OC Jahorina.

Foto: DW

Prvi u Europi

“Prvi smo ski-centar u Europi koji posjeduje uređaj za dezinfekciju kabina gondole. Imamo kontrolne redare a potrudili smo se da skijaši izbjegavaju kontakte pri kupovini skijaških propusnica, preko interneta ili na benzinskim pumpama”, rekao je direktor OC Jahorina, Dejan Ljevnaić.

Sve na planini funkcionira perfektno. Doduše, kada je riječ o poštivanju mjera, više na papiru nego u praksi. Međutim, očekivano, s obzirom na to da je nemoguće ispoštovati bilo kakvu mjeru s nekoliko stotina skijaša na polaznim stanicama bilo kojeg vertikalnog transporta. Najviše gostiju je iz Srbije, ali ne zaostaje mnogo ni Hrvatska, Slovenija, Crna Gora.

Na planini se mogu sresti i gosti iz Njemačke, Austrije.

Iz Munchena na kafu

“Imao sam prošle sedmice goste iz Münchena. Došli su s nekim papirima, ne znam ni ja kako. Uglavnom su pozitivno iznenađeni. Uzeli su mi sve termine poslijepodne jer su prijepodne htjeli popiti nekoliko kava, željni kafića”, kaže Ognjen Spasojević iz organizacije VIP Jahorina, koja godinama radi na privlačenju turista na planinu.

Gosti koje smo zatekli na stazama uglavnom su zadovoljni cjelokupnom ponudom.

“Kod nas nema snijega a i situacija je takva kakva jest. Zato smo došli u ovo lijepu idilu, na Jahorinu. Dobri ljudi, dobra atmosfera, hrana dobra. I samo šibaj”, kaže Slaven Vlahović koji je na Jahorinu došao iz Poreča, spreman na rizik i dodatne troškove testiranja na koronu prilikom povratka.

Deutsche-Welle pravi reportazu o Jahorini ??⛷Ski skola VIP Jahorina@dw_bhs

Posted by VIP Jahorina on Tuesday, 16 February 2021

Kafići puni

“Definitivno su gužve na žičarama ali skijaši su prilično odgovorni. Problem je tokom pauza kada ne možete naći mjesto u restoranu. Ali to je sve podnošljivo”, kaže Smiljana iz Novog Sada.

Jahorina prednjači u odnosu na sva skijališta jer ima jedinstvenu ponudu tzv. “kovid jamstva”.

  • To u praksi znači da, ako gost slučajno dobije koronu, u OC Jahorina garantira se povrat najmanje 80 posto sredstava ili prebacivanje aranžmana za sljedeću godinu ili neki drugi termin.

Još jedna pogodnost je testiranje na planini, gdje se gosti na zahtjev mogu testirati praktično na skijama, s rezultatima gotovim za par sati, piše Deutsche Welle.

Drugi svijet

Nemoguće je održati razmak u tolikoj gužvi ali je nevjerojatno da i nakon tri mjeseca maksimalno korištenih kapaciteta, nema značajnijeg rasta broja zaraženih.

Posted by VIP Jahorina on Monday, 15 February 2021