Skip to content

Nije odjeća ono što ženu čini skupom – Već njeni maniri

Dame su do prije nekoliko decenija bile uglavnom pripadnice višeg staleža i plemstva.

 

FOTO: inna mikitas / Pixabay

“Plava κrv” osiguravala im je ovu titulu, a skupe haljine intrigantnu pojavu.

Međutim, kako se društvo mijenjalo, s njim je i pojam dame postajao nešto sasvim drugo – dama više nije bila samo bogata nasljednica, već žena istančanog ukusa i manira, jake i stabilne ličnosti.

Grupa renomiranih britanskih sociologa, koja se bavi istraživanjem na ovu temu, tvrdi da je moderno vrijeme mnogo toga promijenilo.

“Biti dama ne podrazumijeva više iste stvari kao prije pola vijeka, jer se svijet bitno promijenio. Žene su emancipovane, promijenila se njihova vjekovna uloga, dobile su mnogo novih prilika, pa je u skladu sa tim i pojam dame ‘evoluirao’. Danas je dama mnogo više od onoga što je bila u, na primjer, 19. vijeku. Dama je danas prvenstveno samostalna žena, čije su reakcije odmjerene i precizne”, tvrdi vođa istraživanja.

Stručnjaci tvrde da nije važno šta će dama obući.

Ne mora imati najskuplju večernju toaletu ili kostim sa potpisom poznatog kreatora. Njena garderoba nikada nije u prvom planu, nije napadna i ne šalje “poruke”.

FOTO: inna mikitas / Pixabay

Prava dama, tvrde stručnjaci, nosi samo ono što joj savršeno pristaje i to nikada nije ni preusko ni preširoko. Dama je svjesna svog tijela, ali prvenstveno i svog duha, pa joj garderoba nije potrebna da bi se isticala.

Fizički atributi nikada nisu njeni glavni aduti.

Čistoća se podrazumijeva. Kosa dame uvijek je čista, čak i ako nema frizuru. Dama stavlja parfem sa ukusom, što znači da za njom nikada ne ostaje oblak prejakog mirisa. Šminka je tu tek da naglasi crte lica i prikrije nesavršenosti, odnosno, nikada nije prenapadna i jaka.

Dama je nasmijana, zadovoljna žena koja svoje riječi koristi mudro. ONA nikada ne podiže glas, pažljivo sluša sagovornike, a kada nema šta da kaže – ćuti.

Djela govore više od riječi, tvrde stručnjaci, i zbog toga pravom damom nazivaju ženu istančanih manira, koja, na primjer, nikada neće sjesti nasuprot muškarca, a da ne prekrsti noge, uljudno, kulturno. Kada sjedi, dama uvijek ostavlja prostora da neko prođe, nikada nije bahata niti preglasna. Ne pretjeruje u hrani i alκοholu, poštuje svoje prijatelje, suosjećajna je i otmjena.

FOTO: inna mikitas / Pixabay

Dama je oštrog, britkog uma. Podređeni je vole, nadređeni poštuju, kolegama je uvijek na raspolaganju. U ljuδavnim odnosima je strasna, nježna, vatrena, umilna.

Dama je skromna, ali nikada lažno. Uvijek će dozvoliti onima koji su joj pomogli da preuzmu zasluge za dobro obavljen posao. Nikada se ne “kiti tuđim perjem”, niti sebi pripisuje dostignuća drugih.

Ne ističe sebe i svoje vrijednosti, ima sjajnu reputaciju i o njoj će loše govoriti samo zlonamjerni. Nikada ne kritikuje druge ukoliko ne traže njen savjet, ali kada ga daje to radi iskreno, bez “zadnjih namjera” i cinizma. Ne misli da je u svemu najbolja i zna da sputa ego. Ali, njena skromnost nikada ne dolazi iz nesigurnosti. Ona zna koliko vrijedi i argumentovano brani svoje stavove.

 

FOTO: inna mikitas / Pixabay

 

Kada se u obzir uzme sve što tvrde stručnjaci, postavlja se logično pitanje – da li takva žena, uopšte, može da postoji, jer nigdje nema riječi o stresu, lošem raspoloženju, nezadovoljstvu i svađama.

Ima li “prava dama” pravo da, bar ponekad, bude loše volje, da se naljuti, viče, upotrijebi loš riječnik? I te kako, tvrde stručnjaci.

 

Prava dama umije i da se posvađa, bude nesrećna i tužna. Ali, čak i u takvim situacijama ostaje “hladne glave”, vode je utemeljeni argumenti.

Nikada ne pravi scene pred “publikom”, već konflikte rješava u četiri oka. Ona, jednostavno, zna kada je pravo vrijeme i mjesto za “teške” riječi. Ponekada je ljuta, razočarana, ali se “otvara” samo bliskim ljudima.

A, da biste to postali, odanost morate dokazivati podrškom, ljubavlju i razumijevanjem.