Skip to content
Kafa

NEZAOBILAZAN NAPITAK: Turska kafa i njene zdravstvene prednosti

Zaštićena od strane UNESCO-a, sa svojom jedinstvenom tehnikom pripreme i kuhanja, tradicionalna turska kafa upisana je na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2013. godine.

Kod većine ljudi kafa je nezaobilazan jutarnji napitak, a bez obzira kako je konzumirate, sadrži brojne pogodnosti za naš organizam. Kafa sadrži vrlo malo kalorija. Dodavanje mlijeka, pavlake ili šećera u kafu može biti primamljivo, ali svi ovi dodaci sadrže kalorije.

Ako pripremite šolju obične crne kafe, u njoj će se naći svega 5 kalorija i 0 grama šećera. Kofein je prirodan dodatak za sagorijevanje masti, ali dodavanjem mlijeka i šećera u omiljeni napitak efekat se poništava. Takođe, istraživanja pokazuju kako crna kafa može ubrzati vaš metabolizam za 3-11 posto.

Kafa je takođe i diuretik

Ako nakon konzumiranja kafe češće morate na toalet, sigurno znate i da je to potpuno normalno. Naime, kafa je diuretik koji čisti tijelo od štetnih toksina.

Od 15. vijeka, turska kafa je više od napitka za Turke. To je simbol prijateljstva, oruđe za proricanje sudbine i izgovor za ćaskanje. Fildžan/šolja kafe se pamti četrdeset godina, kaže stara turska izreka.

Jedna od glavnih stvari je da za tursku kafu na početku voda nikako ne treba da proključa. U džezvi se voda zagrijava tik do vrenja pa se sklanja s vatre. Dio vode odoljeva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa.

kafa
Foto: Shutterstock

“Zlatna mjera” kafe koju bi trebalo da dodate u vodu temperature između 85 i 96 °C je jedna do dvije kašičice na šolju srednje veličine.

Promiješajte da nema grudvica pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite s vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ploču i ostavite da provri. Sklonite s vatre, pričekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za posluživanje.

Osnovne greške kod pripreme kafe:

  1. Dodavanje kafe dok je voda prehladna ili prevrela
  2. Previše miješanja ubija ukus;
  3. Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mijenja ukus kafe;
  4. Miješanje nakon što je kafa zakuhana, provrela i sklonjena s ploče takođe će izmijeniti ukus napitka
  5. Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije zakuhavanja kafe.