Skip to content
tramp i merkel

“Nećemo da branimo Nijemce, jer daju milijarde Rusima”: Tramp o povlačenju vojske iz Njemačke

Predsjednik SAD istakao da je nezadovoljan kako se Njemačka odnosi prema Americi i NATO-u

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp opravdao je odluku da se pripadnici američke vojske povuku iz Njemačke, jer ta zemlja uvozi gas iz Rusije.

– Njemačka plaća Rusiji milijarde dolara godišnje za energiju, a očekuje se da štitimo Nemačku od Rusije. Šta se ovde dešava? – napisao je Tramp na Tviteru pošto je u medijima objavljeno da SAD povlači 12.000 trupa iz te evropske zemlje.

Tramp se, takođe, osvrnuo i na izdvajanje novčanih sredstava za NATO, optuživši Njemačku da ne ispunjava njen dio obaveza prema ovom vojnom savezu.

– Njemačka je vrlo delikventna pošto izdvaja samo dva odsto BDP-a za NATO. Zbog svega toga, pomjeramo trupe iz Njemačke – dodao je predsjednik SAD.

Podsjećanja radi, američka vojska predstavila je juče plan o izmeštanju 12.000 vojnika iz Njemačke, u skladu sa naredbom Trampa, navodeći da će preseliti svoje sjedište iz njemačkog grada Štutgarta u Belgiju.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1288620254130626561

AP navodi da su američki zvaničnici rekli da će SAD vratiti kući oko 6.400 vojnika, dok će 5.600 biti raspoređeno u drugim zemljama u Evropi zbog napetih odnosa sa Rusijom.

(Telegraf.rs)