Skip to content

NE KOSITE MASLAČKE! Ostavite ih ovog proljeća u vrtu i POMOZITE PČELAMA

  • Ma preskočite samo jednu košnju u proljeće i jednu u jesen i već ste učinili mnogo!

Osim što je izuzetno koristan za ljude, maslačak je od neprocjenjive važnosti za pčele i druge oprašivače, i zato se preporučuje da ih ovog proljeća ne uklanjate iz svoga vrta.

Foto: Boom Boom/Pixabay

Maslačak je najzastupljenija vrsta na pašnjacima. On ne bira gdje će da izraste, a jako je i ljekovit i savršen za med. Med od maslačka je žut, gust i izrazito ljepljiv i zaista veoma cijenjen u Evropi i Americi kao paša za pčele. Usto, lišće maslačka se koristi za salatu (iako gorka- zdrava je).

Ono na šta treba obratiti pažnju je vreme prskanja pesticidima od strane voćara! Maslačka ima dosta u voćnjacima takođe i zato ne treba pčelama i sebi da pravimo klopku. Kada su cvjetovi ove žute biljčice otvoreni nikako ne treba prskati voće, jer bi to bilo fatalno po pčelice.

“Ostavljajući travu da naraste do visine gležnja, tratinčice, maslačak i djetelina dobivaju priliku za cvjetanje”, savjetuju iz britanskog ekološkog društva.

Ma preskočite samo jednu košnju u proljeće i jednu u jesen i već ste učinili mnogo!

Maslačak je glavna hrana za oprašivače u rano proljeće kada izađu iz hibernacije.

Svojim vrijednim nožicama pčele radilice skupljaju nektar i polen puno radno vrijeme. Kao drage goste cvijeće ih posluži nektarom, a pčele kao svaki uljudni gost donose dar,dio skupljenih peludnih zrnaca s drugih cvjetova, kojim pomažu cvijeću u oprašivanju.

Ali nažalost višestoljetno prijateljstvo između ovih dviju vrsta svakim danom je sve ugroženije. Naravno u to prijateljstvo se umiješao čovjek i umjesto da s radošću prihvati dva nova prijatelja on ih uporno pokušava uništiti. Ne znajući valjda da tako uništava i sebe jer od pčelinje polinacije zavisi čak 1/3 naše hrane , samim time riječ je o našem opstanku na Zemlji!

Još je Albert Einstein rekao da bi nestankom pčela čovječanstvo izumrlo za 4. godine.

Pčele prelaze velike razdaljine u potrazi za nektarom različitog cvijeta, za 1kg meda kojeg prerade iz 3kg nektara posjete 7 500 000 cvjetića c. djeteline, 2 000 000 cvjetova bagrema,a lete u okrugu ca 5 kilometara od košnice.

Foto: Couleur /Pixabay
  • Čak i ako nemate mnogo dvorišta, malo vrtno zemljište, balkon ili čak kućna biljka može pomoći pčelama, leptirima ili osama.