Skip to content

Naučnici su osmislili spravu za gubitak kilograma – KATANAC za vilicu

Ova sprava trebalo bi da pomogne onima koji brzo moraju da izgube nekoliko kilograma.


Tim naučnika sa Univerziteta Otago na Novom Zelandu osmislio je “DentalSlim Diet Control” odnosno posebne magnete, koji imaju zavrtnje, kako bi onemogućili korisniku da jede čvrstu hranu.

Foto: University of Otago

Ova sprava se postavlja na po jedan zub gornje i donje vilice korisnika, i ne dozvoljava da se vilica otvori više od 2 milimetra.

Oni koji na zadnji deo vilice montiraju ovu spravu mogu nesmetano da dišu i govore, ali ne mogu u usta da unose čvrstu hranu.

Foto: University of Otago

– Ispitanici su u prosjeku izgubili 6,3 kilograma za dvije nedjelje, i svi su željeli da nastave sa dijetom – navodi se u saopštenju Univerziteta.

Profesor Paul Branton, vođa projekat DentalSlim Diet Control i prodekan Univerziteta, rekao je da ovu spravu montiraju zubari, i da istu korisnik može otključati specijalnim ključićem u slučaju nužde.

Ističe i da je spravu moguće nebrojeno puta staviti i skinuti.

– Ovo je neinvazivna, ekonomična i atraktivna alternativa hirurškim procedurama – kaže profesor.

Foto Credit: British Dental Journal / University of Otago

Ipak, iako profesor Branton hvali svoje otkriće, dvije žene, koje su učestvovale u ispitivanju, kažu da ima i negativne strane. Naime, kažu da se nisu osjećale ugodno, te da nisu mogle lijepo da govore.

Univerzitet je naveo da će ova sprava za gubitak kilograma, prva u svijetu, pomoći da se riješi globalni prοblem sa gοjaznošću.

Međutim, korisnici društvenih mreža su ovaj izum nazvali “spravom za mμčenje”.

– Ne bih da budem grοzna, ali ako neko krene da pοvraća dok nosi ovo ili će se udaviti ili će udahnuti to. Da ne pominjem lošu higijenu zuba. Nit možeš lijepo da pereš zube, niti da koristiš konac. Ovo baš nije dobra ideja – napisao je jedan od korisnika.

– Mislio sam da je medicina prevazišla ovakve sprave – napisao je drugi.

Odmah su reagovali sa univerziteta i objasnili da njihov izum ima višu svrhu.

– Da razjasnimo, ova sprava ne služi za brzinsko skidanje kilograma. Ona je namijenjena da pomogne ljudima koji treba da idu na ορeraciju, a ne mogu dok ne smršaju. Nakon dvije ili tri nedjelje, magneti se uklanjaju i čitava sprava se uklanja i tada korisnici mogu da budu na manje restriκtivnom režimu ishrane – navode sa Univerziteta, prenosi Telegraf.rs

Da li biste vi ikad ovako nešto nosili?