Skip to content

Narod nema za hljeba, a političarima otpremnine od 30 milja za dan!

Od čega, čijeg novca plaćamo političare? Od naših para, od poreza koje plaćamo. Po 30.000 maraka bi trebalo da dobiju penzionisani političari Izetbegović, Čović i ostali.

– Zakon za njih kaže: ideš u penziju na jedan dan, dobiješ 30 hiljada maraka otpremnine i već sutra nastaviš da radiš u parlamentu, u vlasti.

Zašto ta nagrada? Zbog čega? Zašto samo političarima? Upitao je Senad Hadžifejzović, novinar i voditelj, te vlasnik televizije Face TV. Zašto čak 30.000? Ko je to skontao, kada?

Nije uopšte bitno da li će političari te nagrade pojesti, popiti, pokloniti, već je bitno takve zakone ukinuti hitno!

VIDEO:

Bakir Izetbegović je ove godine napunio 65 godina što znači da mora zakonski otići u penziju, bar na jedan dan. Zakonom mu je predviđena i otpremnina u visini od oko 30.000 KM, međutim s obzirom na to da planira nastaviti raditi odlučio je da će otpremninu pokloniti.

Inače, osim Izetbegovića, u 2021. su 65. godina napunili i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, kao i drugi zamjenik Nikola Špirić.

Za njih dvojicu još uvijek nije poznato šta će uraditi sa otpremninom, ali svakako da ne bi bila najmoralnija stvar uzeti taj novac za jedan dan penzije i onda nastaviti rad u politici.

Tih otpremnina se ne mogu odreći, po važećim zakonima u čijem su kreiranju i sami direktno ili indirektno sudjelovali. Odmah nakon što im se izdaju rješenja o umirovljenju i isplati otpremnina, nastavljaju radni odnos kao izaslanici i zastupnici..

Plate i penzija

Uz plaće koje iznose oko 3.000 eura, po zakonu, dodatno primaju i mirovine kao “stečeno pravo koje im se ne može ograničiti ili oduzeti”.

“Otpremnina je stečeno pravo iz radnog odnosa, a stječe se momentom prestanka radnog odnosa, sukladno pozitivnim pravnim propisima i to Zakona o radu u institucijama BiH, kao i Odluke o načinu obračuna plaća i ostalih materijalnih prava zastupnika i izaslanika u PS BiH, te i Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu u institucijama BiH”, naveo je u pisanom odgovoru za RSE Dejan Ružić, tajnik Zajedničkog povjerenstva za administrativne poslove u PS BiH.

Dodao je i kako se uz rješenje o prestanku radnog odnosa, donosi odluka o otpremnini osobi kojoj prestaje radni odnos po sili zakona.

„Zastupnik, odnosno izaslanik se ne može unaprijed odreći prava na otpremninu, jer pravo na istu stječe tek momentom prestanka radnog odnosa, odnosno momentom donošenja rješenja o prestanku radnog odnosa”, pojasnio je Ružić.