Skip to content

Najstarija žena na svijetu ustaje prije šest sati i voli da vježba matematiku

Kane Tanaka iz Japana, koja je od 2019. godine i zvanično najstarija osoba na svijetu sa 118 godina, neće ipak biti dio ceremonije prijenosa olimpijske baklje zbog pandemije.

Kane Tanaka, 2019. godine i zvanično je proglašena za najstariju osobu na svijetu na ceremoniji u staračkom domu u kojem živi u Fukuoki, u prisustvu članova porodice i gradonačelnika tog grada na jugozapadu Japana. Tada je imala 116. godina.

Iako je trebalo da bude dio i ceremonije prenosa olimpijske baklje, prije nekoliko dana je saopćeno da ipak neće biti.

Zdrav način života

Tanaka je rođena 2. januara 1903. kao sedmo od osmoro djece. Udala se za Hideo Tanaku 1922. s kojim je imala četvoro djece i jedno usvojeno.

Tanak ustaje prije 6 sati svako jutro, voli da se bavi matematikom i da igra igru “Otelo”.

Japanci su poznati po dugovječnosti i dominiraju na listi najstarijih osoba u svijetu. Iako je moderno doba i promjena u načinu ishrane dovela do porasta broja gojaznih, to je još relativno rijetka pojava u zemlji čija se kulinarska tradicija bazira na ribi, pirinču, povrću i drugoj hrani s malim procentom masnoće.

Prije Tanake, najstarija osoba na svijetu bila je takođe Japanka, Čijo Mijako, 117 godina, koja je umrla u julu 2018.
Tradicija i poštovanje

U Japanu se godine tradicionalno poštuju, tako da ljudi ostaju aktivni i sa osjećajem da su korisni i u 80-im godinama i stariji.