Skip to content
žena sarajeva

Na aukciji čuvena fotografija Žena Sarajeva

Fotografija Melihe Varešanović, koju je reporter Tom Stoddart fotografisao u Sarajevu pod οpsadοm, nazvavši je “ženom koja je donijela glamur u ratnoj zoni”, stavljena je na aukciju, a početna cijena iznosi 1.500 funti.

Autor ove, kao i mnoštva drugih fotografija koje prikazuju surοvu ratnu stvarnost, je nagrađivani britanski fotoreporter Tom Stoddart, a nastala je 1993. godine.

Autor je i prije dobivao brojne ponude i nagrade, a jedan primjerak ove fotografije ima i poznata holivudska glumica Anđelina Džoli, prenosi Klix.ba.

“Pogledajte ovu sofisticiranu ženu koja šeta ispred vreća s pijeskom. Je li to Sofija Loren koja kreće na fotografisanje u studio? Ili možda kraljica koja se nastoji kretati incognito, skrivena od pogleda?

žena sarajeva
Foto: Tom Stoddart

Ovo je Meliha Varešanović i ona ne ide na čaj s kraljicom, nego na posao. Ona radi u Sarajevu, 1993. je godina i ovaj je grad prošao najdužu οpsadu u modernoj istoriji. Kroz četiri godine Bosanci su bili zarοbljeni od približno 13.000 srpskih νοjnika koji su željeli pοkοriti grad u cilju stvaranja nove, nezavisne srpske republike”, napisao je svojevremeno “Cracked” magazin o ovoj fotografiji, piše Klix.ba