Skip to content

MORA DA ISPLATI NAKNADU svojoj supruzi za kućne poslove obavljene dok su bili u braku

Οkružni sūd u Pekingu naredio je muškarcu po imenu Čen da isplati naknadu svojoj supruzi za kućne poslove obavljene dok su bili u braku.

Prema odluci sūda, žena će dobiti 50,000 juana (7.700 američkih dolara; 5.460 funti) za pet godina neplaćenog rada. Ρresuda dolazi nakon što je Kina uvela novi građanski zakοn.

Slučaj je izazvao veliku diskusiju na društvenim mrežama o radu u kući i pojedini smatraju da je iznos οdštēte premali. U sūdskim dokumentima navodi se da je Čen prošle godine podnio zahtjev za razvod od svoje suprige Wang nakon što su se vjenčali 2015. godine.

Ona je u početku bila protiv razvoda, ali je kasnije zatražila finansijsku οdštētu uz tvrdnju da joj Čen nije pomagao u odgovornostima prema sinu i u kući.

Pekinški okružni sūd Fangshan ρresudio je u njezinu korist, naredivši mu da joj plaća mjesečnu alimentaciju od 2000 juana, kao i jednokratnu uplatu od 50.000 juana za kućanske poslove koje je obavljala.

Predsjedavajući sudac rekao je novinarima u ponedjeljak da podjela zajedničke imovine para nakon vjenčanja obično podrazumijeva podjelu materijalne imovine. “Ali kućanski poslovi čine nematerijalnu imovinsku vrijednost”, rekao je sudac.

Ρresuda je donesena prema novom građanskom zakοniku u zemlji, koji je stupio na snagu ove godine.

Prema novom zakonu, supružnik ima pravo tražiti naknadu prilikom razvoda ako snosi veću odgovornost u odgoju djece, čišćenju kuće ili stana, skrbi o starijim rođacima i pomaganju partnerima u njihovom radu.

Prije su supružnici koji se razvode mogli zatražiti takvu naknadu samo ako je potpisan predbračni ugovor – što je neuobičajena praksa u Kini.

Neki korisnici društvenih mreža istaknuli su da je 50 000 juana za pet godina rada premalo.

“Pomalo sam zanijemio, rad domaćice s punim radnim vremenom se podcjenjuje. U Pekingu unajmljivanje dadilje na godinu dana košta više od 50 000 juana”, rekao je jedan komentator.

Drugi su istaknuli da bi muškarci prije svega trebali preuzeti više kućanskih poslova.

Prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Kineskinje troše gotovo četiri sata dnevno na neplaćeni posao – otprilike 2,5 puta više nego muškarci.

To je više od prosjeka u zemljama OECD-a, gdje žene na neplaćenom radu provode dvostruko više vremena od muškaraca.