Skip to content

Mnogi su sumnjali da su ovo muškarci, a zapravo su to bile žene (FOTO)

Nasir el Din Šah Kadžara bio je jedan od najdugovječnijih vladara u istoriji Persije i najduži u svojoj dinastiji. Bio je persijski šah Kadžarske dinastije od 1847. do 1896. godine, piše Istorijski zabavnik.

Nasir el Din Šah Kadžara/FOTO: Wikipedia

Upamćen je kao čovjek koji je modernizovao Pesiju u mnogim sferama.

Naime, imao je 11 godina kada je od engleske kraljice dobio na poklon fotoaparat koji je pasionirano koristio cijeli svoj život.

Iranski šah pravio je fotografije koje niko drugi osim njega nije mogao napraviti.

Volio je fotografirati i svoje žene iz harema, a imao ih je čak 84.

Upravo šahove fotografije koje su prije nekoliko godina postale dostupne javnosti izazvale su pravu svjetsku pomamu.

Zašto? Zato što su zahvaljujući njima po prvi put viđene žene iz šahovog harema, onako kako su zaista izgledale, a ne onako kako ih je zamišljao (i još uvijek iz zamišlja) Zapad.

Sve samo ne vitke ljepotice

Na šahovom dvoru mogli su se često vidjeti strani poslanici, fotografi i umjetnici. Jedan od njih, ruski fotograf Anton Sevrijugin ovjekovječio je persijskog vladara, njegove sinove i unuke. Ipak, pristup haremu imao je samo šah, pa je upravo on bio taj koji je fotografisao svoje žene i konkubine.

Najčešće je šah snimao svoju prvu i omiljenu ženu Anis al-Doleh, koju je nazivao svojom srodnom dušom. Obožavao ju je i najviše joj je vjerovao.

Navodno joj je povjeravao i državne tajne, a ona je bila i upraviteljka harema.

Anis je bila u potpunoj suprotnosti s onim što se danas smatra idealom ženske ljepote. Bila je krupna, imala je brkove i guste i spojene obrve.

Anis al-Doleh

Uprkos tome, iranskom šahu bila je prelijepa.

Fotografisao je šah i svoje konkubine. U njegovom haremu bilo ih je 84! Nisu to bile vitke i krhke žene dugih, raspuštenih kosa. Šahove žene su bile niske i, blago rečeno, ugodno popunjene.

Glave i vrata pokrivenih bogato ukrašenom maramom, na licima su im glavni aduti bili spojene obrve i tamni, vrlo izraženi brkovi. Na prvi pogled, čini se kao da se radi o muškarcima u ženskim haljinama!

Ipak, tadašnji kriterijumi ljepote su bili takvi, posebno u visokoj klasi. Što je žena bila jača i deblja, to je bila ljepša, a posebno se to odnosilo na žene u haremu. One su jele najbolju hranu i nije im bilo dopušteno prečesto da se kreću.

Maskularni izgled, koji je uključivao to da je žena jaka i dlakava, privlačio je šaha, i sve su žene u haremu izgledale tako.

I ne samo to! Nakon što je u Rusiji prilikom posjete caru Aleksandru II Romanovom 1873. prvi put vidio balet, šahu su se tzv. “tutu suknje” koje su nosile balerine toliko dopale da je po povratku u zemlju naredio krojačima da takve sašiju i za njegove žene.

Tako je nastala čitava serija fotografija žena iz harema koje umjesto tradicionalnih širokih pantalona i haljina nose kratke suknjice koje im otkrivaju koljena.

Šuška se kako je šah snimao i golišave fotografije svojih žena ali, ako su i pronađene, do sada nisu prikazane javnosti.