Skip to content

Mlada ptica selica preletjela 13.560 kilometara bez zaustavljanja

Ptica selica, gospođica s barskim repom preletjela je bez prestanka preko Pacifika od Aljaske do Tasmanije – i čini se da je postavila rekord u neprekidnom letenju za ptice selice.

Ptica je preletjela više od 13.500 kilometara od Aljaske do australske države Tasmanije, navodi nekoliko medija.

13.560 kilometara za 11 dana, bez zaustavljanja

 

Bila je opremljena GPS čipom i sićušnom solarnom pločom kao novorođenče na Aljasci tijekom ljeta na sjevernoj hemisferi. Tako je međunarodni istraživački tim uspio pratiti njihovu prvu godišnju migraciju preko Tihog oceana, rekao je Eric Woehler, direktor BirdLife Tasmanije. Budući da je ptica bila tako mlada, njen spol ipak nije poznat.

Bar-tailed Godwit (Limosa lapponica) Foto: JJ Harrison CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Ptica je bila stara oko pet mjeseci i napustila je jugozapad Aljaske 13. listopada. Sletjela je jedanaest dana kasnije na sjeveroistočni vrh Tasmanije, kako je objavio Institut za ornitologiju Max Planck.

Ptica je prvo krenula jugozapadno prema Japanu , a zatim je skrenula na jugoistok preko Aleutskih otoka na Aljasci, pokazuje karta koju je objavio novozelandski Pūkorokoro Miranda Shorebird Center. Zatim je ponovno skrenula prema jugozapadu dok je prelijevala ili se približavala Kiribatiju i Novoj Kaledoniji, zatim pokraj kopna Australije prije nego što je skrenula izravno na zapad prema Tasmaniji, najjužnijoj državi Australije.

Bar-tailed Godwit (Limosa lapponica) Foto; screenshot Live science

Satelitski trag pokazao je da je prešla 13.560 kilometara bez zaustavljanja.

Woehler je o mogućem novom rekordu rekao: “Još ne znamo je li to bila nesreća, je li se ptica izgubila ili je to normalan obrazac migracije ove vrste”. Ptica je izgubila pola svoje tjelesne težine na svom putovanju i sada će se ugojiti u Tasmaniji, rekao je direktor BirdLife.