Skip to content

MILENA ĆERANIĆ SE MAZI PO GRUDIMA I PUŠI NARGILU unutar manastira koji je spomenik kulture

– Zahtjev je podnijet, a Zavod je odobrio snimanje, ali samo u okolini Arače. Nismo izdali rješenje kojim je dozvoljeno snimanje unutar Arače – rekli su u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Srpska pjevačica rodom iz Kragujevca Milena Ćeranić (34) snimila je i izbacila novi spot, za pjesmu “Šefica”, a kadrovi su naišli na revolt ljudi, s obzirom na to da je video sniman u Arači, spomeniku kulture od izuzetnog značaja.

Milena, pjevačica i bivša učesnica rijaliti programa “Farma”, u spotu ima seksi stajlinge, puši nargilu, mazi se po grudima, a sve unutar manastira Arača kod Novog Bečeja.

No, kako navodi portal zrenjaninski.com, saglasnost za snimanje spota zatražen je i dobijen u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu. Međutim, NE unutar Arače, već samo u okolini.

Spomenik kulture mora imati veze sa onim za šta se eksploatiše, što sada, kada je reč o Mileni i spotu koji je tamo snimala, nikako nije slučaj.

Istoričari umjetnosti smatraju da se mora voditi računa o tome za šta se i kako koriste lokaliteti koji predstavljaju spomenike kulture.

– Mora postojati veza između spomenika kulture i onoga za šta se on eksploatiše. Mora se voditi računa o tome kako se prezentuje i promoviše spomenik kulture. Spomenici kulture su vrlo zanimljivi, filmični… Imali smo primjer sa Baroknom salom Gradske kuće i snimanjem u njoj.

Arača je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Zakon to definiše, ali svjedoci smo da se i ono što je propisano ne poštuje – rekla je Vesna Karavida, istoričarka umetnosti, za zrenjaninski.com.

U rješenju koji je zrenjaninski Zavod izdao jasno piše šta se može koristiti za snimanje, a za dalju kontrolu nadležni su neki drugi organi.

Ovim povodom pozvali smo Milenu Ćeranić, ali se do puštanja ovog teksta nije javljala na pozive.

Aračka crkva nalazi se u ataru između Novog Bečeja i Novog Miloševa. U istorijskim izvorima ne postoje podaci koji pouzdano utvđuju vrijeme njenog nastanka.

Srednjevekovna crkva – Arača

Osnova ove impozantne crkve kao i prostorni raspored karakterističan je za franjevačke crkve u prelaznoj varijanti romanogotičkog stila (polukružni, blago prelomljeni luci i uzani, polukružno završeni prozori) upućuju na mogućnost da je građena krajem XII ili početkom XIII veka.

Srednjevekovna crkva – Arača

O monumentalnim pretenzijama graditelja svjedoče korišćeni materijal – tesani kamen, mermer, tesanik i opeka. Crkva je trobrodna bazilika bez transepta, sa tri polukružne apside. Svi brodovi su zasvedeni krstastim svodovima. Krajem XIV vijeka u apsidu je dozidan gotički zvonik. Bogat arhitektonski ukras na fasadama ( slijepe arkade, pilastri, kolonete, velika rozeta na zapadnoj fasadi) sačuvan je u fragmentima.

Kapiteli i konzole imaju raznovrsnu dekorativnu plastiku sa figuralnim i biljnim motivima. Prilikom iskopavanja 1879. godine u Arači je otkrivena nadgrobna ploča sa predstavom svetitelja i donatora, ukrašena tročlanom prepletnom trakom, koja se datuje u XII vek. Novija arheološka istraživanja potvrđuju da su uz crkvu sa severne strane postojali konaci i mnogobrojni grobovi. Konzervatorski radovi obavljeni su tokom 1970 – 72. godine.

(Telegraf.rs)