Skip to content

Među 50 muškaraca na tradicionalnom takmičenju orača pobijedila djevojka

TAKMIČENJE orača “Srbobranska brazda” održano po 22. put minulog vikenda U Srbobranu, ostaće upamćeno po trijumfu jedne ženeMarije Seočanac iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje.

Ne samo što je bila jedina žena učesnica ovog nadmetanja, već je među 50 muškaraca pokazala da baš ona ore muški pobijedivši u najtežoj “C” kategoriji – oranju strnjišta na dubini do 25 centimetara klasičnim ili plugovima s obrtačima, koji zahvataju četiri ili više brazda.

Marija : Foto/ Novosti.rs

Na jedinstvenoj manifestaciji koja je odavno postala brend, Marija je vozila traktor “džon-dir“, koji je zadužila na takmičenju, jer zbog transporta nije mogla da dođe sa porodičnom mašinom.

– Prvi put sam sela u taj traktor, koji mi je ustupila porodica Čobanov iz Srbobrana, ali sam se lako navikla na njega, jer je udoban i lak za upravljanje – priča Marija, za “Novosti“.

– U Novom Selu kod Vrnjačke Banje, na porodičnom imanju, vozim IMT traktore do 60 konjskih snaga, a ovaj u Srbobranu je imao 170. Otišla sam na takmičenje da se družim, ne nadajući se nikakvoj nagradi, a postigla sam dosad najveći uspeh.

Ova studentkinja biohemije na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, kaže da je zavoljela traktor uz dedu i babu, koji su se bavili poljoprivredom.

– Prvi put sam sela u traktor kad sam imala osam-devet godina, a već sa 12-13 sam ga ozbiljno vozila, pomažući dedi i babi u poslu. Deda Vojislav, da je živ, bio bi ponosan na mene, a na njega uvek mislim kad odem na takmičenje – kaže Marija.

Ona se dosad nadmetala u oranju na “Prvoj brazdi” u Novom Selu, a od prije dvije godine i na “Srbobranskoj brazdi”, navodeći da su to jedine dvije manifestacije tog tipa u Srbiji.

Bilo mi je važno da uhvatim pravac, a onda sam strpljivo i pedantno, kako to priliči ženama, “složila” oranje. Kad sam se okrenula da vidim šta sam uradila, videla sam da je sve fino i ujednačeno, pa sam pomislila da bi to čak moglo biti i za treće mesto, kad ono – prvo!

Zanimljivo je da sam za oranje izvukla parcelu 1 C, kao da je to slutilo da ću biti prva u C kategoriji – radosna je Marija.

Najbolji u lakoj “A” kategoriji gde se, takođe do dubine od 25 cm oralo strnjište jednoobraznim i dvoobraznim plugom, bio je Brano Kovačević iz Srbobrana dok je njegov sugrađanin Đorđe Dinjaški pobijedio u srednjoj “B” kategoriji orući troobraznim plugom.

Njih dvojica i Marija nagrađeni su sa po 25.000 dinara i sedmodnevnim ljetovanjem u opštinskom odmaralištu u Sutomoru.

Marija : Foto/ Novosti.rs