Skip to content

Medicinska sestra bebu kupala u vreloj vodi, šestomjesečna djevojčica podlegla od opekotina

Djevojčica Juliana Anastacio je bila hospitalizovana u bolnici Getulinho, Rio de Janeiro, zbog upale pluća, a preminula je od opekotina koje je zadobila prilikom kupanja.

Kako javljaju brazilski mediji, medicinska sestra koja je kupala Julianu omela se dok je punila kadu, dodavajući još vode dok temperatura nije dosegla 50 ° C – znatno iznad preporučenih 36 ° C, djevojčica je prilikom kupanja zadobila ozbiljne opekotine na više od 35 odsto tijela.

Prema obiteljskom odvjetniku Pedru Rochi, Julianina mama Luara dos Santos, je kobnog dana otišla na kratko do kuće, kako bi se istuširala i uzela čiste stvari.

Kada se vratila na odjeljenje, njena beba je bila sva u zavojima. Ispostavilo se da ju je medicinska sestra spustila u vrelu vodu, te da je djevojčica zadobila ozbiljne opekotine po nogicama, zadnjici, i stomaku. Djevojčica je ubrzo podlegla povredama, piše The Sun.

Protiv medicinske sestre koja je bila zadužena da brine o bebi sumnjiči se za ubistvo iz nehata. Sestra je na saslušanju tvrdila da je dijete ubacila u kadu za pacijente, a da je shvatila da je voda vrela tek kada je podigla Julijanu iz vode i vidjela da joj je koža pod opekotinama i da se ljušti.

Ona je rekla da vjerovatno nije osjetila koliko je voda vrela jer je imala rukavice. Sestra je priznala da je dijete ostavila da se “brčka” kako bi pogledala još jednog pacijenta.

Roditelji ne vjeruju da je beba opekotine dobila od vrele vode

Roditelji Juliane, Luara dos Santos i Jefferson dos Santos

Neutješni otac i majka tvrde da je nemoguće da je Julijana dobila opekotine u vodi. Tvrde da je uvijek kupana u kadici koju bi osoblje postavilo pored kreveca. Oni traže da se čitav slučaj podrobnije ispita kako bi se ustanovilo kako je njihovo dijete nastradalo.

U izjavi iz bolnice rečeno je da “duboko žale zbog onoga što se dogodilo”. Dodali su: “Pružamo svu potrebnu pomoć pacijentu i obitelji, kao i suradnju s policijskom istragom.”

U izjavi se također kaže da će “uprava poduzeti odgovarajuće mjere”.

Policija je nakon saslušanja pustila medicinsku sestru na slobodu.

The Sun