Skip to content

Majka Guska brine se o 47 beba i sve ih čuva na sigurnom

Mike Digout nikada nije bio veliki obožavatelj kanadskih gusaka. No, ovog su se proljeća njegovi pogledi promijenili nakon što je upoznao jednu izuzetnu majku gusku koja se brinula za vrlo veliku obitelj.

Otkako je započeo posao od kuće, Digout je šetao obalom rijeke Saskatchewan u blizini svog doma u Saskatoonu i sa sobom nosio kameru kako bi snimio životinje koje tamo žive. Tamo je prvi put primijetio guske.

Mike Digout

“Izlazio sam svake večeri šetajući obalom tražeći dabrove i, naravno, bilo je puno gusaka koje su dolazile s juga i tražile mjesto za gniježđenje”, rekao je Digout za The Dodo. Bilo je prilično zabavno gledati guske kako se prepiru oko mjesta za gniježđenje i štite svoja gnijezda. ”

“Tako su slatki kad su mali – poput malih teniskih loptica s nogama”, rekao je Digout. “Tako je počeo fotografirati guske dok je čekao da dabrovi dođu.”

Jedne noći, Digout je sjedio u blizini trske uz obalu rijeke, kad je ugledao majku gusku s neobično velikom skupinom beba.

Mike Digout

Bebe su joj se jedno po jedno počele uvlačiti ispod perja kako bi išle na spavanje, dok nije izbrojio 16 pahuljastih tijela naguranih ispod maminih zaštitnih krila.

“Zapanjio sam se što je ova mama imala 16 beba, pa sam se svake večeri počeo vraćati u potragu za ovom mamom i njezinim guščićima”, rekao je Digout.

“I svaki dan se činilo da ima veću grupu.”

Mike Digout

Jednog je dana izbrojio 25, a zatim sljedećeg 30, dok napokon nije ugledao mamu gusku i njezinog partnera s 47 beba.

Digout je shvatio da se ova nevjerojatna mama brinula za bebe drugih gusaka iz mnogih različitih obitelji. Ovo je poznato i često je u urbanim i prigradskim područjima s puno gnijezda.

Mike Digout

Grupno leglo nastaje kada posebno strpljivi roditelji čuvaju djecu drugih gusaka, dajući prijateljima nekoliko slobodnih noći.

I Digoutu je bilo jasno da je ova guska mama stvorena za taj posao: “Bilo je nevjerojatno koliko je bila mirna s toliko bebica okolo”, rekao je Digout. “Čini se kao tako strpljiva mama.”

Bebe brzo odrastaju i više ne mogu svi stati pod majku. Oni sada spavaju na jednoj velikoj hrpi dok ona čuva stražu.

Majka Guska čuva bebe / Mike Digout

Grupno leglo se od tada podijelilo na tri velike obiteljske jedinice – ali ova super mama i njezin suprug još uvijek brinu o 25 beba.

I nastavit će ih čuvati dok ne dođe vrijeme da ponovo lete prema jugu.