Skip to content
plaza

Magična ljekovitost morske vode, čini čuda za zdravlje i ljepotu

Da li ste znali da je morska voda sličnog sastava kao ljudska krvna plazma? Bogata je vitaminima, mineralima, aminokiselinama i mikroorganizmima koji imaju antibiotsko i antibakterijsko dejstvo. Zbog svog sastava, pomaže pri liječenju infekcija. Morska voda povećava nivo kiseonika u krvotoku i podstiče rad štitne žlijezde.

Zahvaljujući svom antiseptičkom djelovanju, morska voda može uništiti parazite, bakterije i gljivice, te ublažiti simptome gripe i prehlade, bronhitisa i sinusitisa. Stručnjaci ističu da je dobro ispirati nosnu šupljinu morskom vodom kako bi se razrijedila sluz, te ublažile infekcije respiratornog sistema.

Morski vazduh i voda zaista su dobri kako za našu dušu, tako i za tijelo. Grci su bili prvi koji su primjetili ljekovito djelovanje mora. Popularna talasoterapija – liječenje morskom vodom – potječe iz Grčke. Na grčkim ostrvima Rodos i Krf talasoterapija se primjenjivala još prije 2.500 godina.

Koristila se za liječenje bolesti poput ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima. Hipokrat je otkrio ljekovita svojstva morske vode promatrajući njeno djelovanje na rane. Primijetio je da voda ubrzava zarastanje rana, spriječava infekciju i smanjuje bol.

U Francuskoj su još sredinom 19. vijeka otvoreni centri za liječenje zdravstvenih tegoba uz pomoć supstanci dobivenih iz mora i morske vode.

more
Foto: Pixabay

Koje tačno dobrobiti donosi ljetovanje na moru?

More sadrži sve elemente važne za naš život – natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava djelovanje minerala i elemenata u tragovima. More, takođe, sadrži alge koje obiluju mineralnim supstancama. Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i ljepote.

Podstiču obnavljanje ćelija, poboljšavaju izgled kože, stimulišu metabolizam, jačaju imunitet, spriječavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

More blagotvorno djeluje na astmu i alergiju

Morska so ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. Svjetska pedijatrijska bolnica već dugi niz godina uspješno koristi kupke sa morskom solju za liječenje i ublažavanje alergija.

more plaza

Čisti morski vazduh, zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i povoljno djeluje na osobe koje boluju od astme.

Sunčanjem snadbjevamo tjelo vitaminom D

Sunčanje donosi ne samo lijep ten, nego nas snadbijeva vitaminom D koji je toliko potreban našem organizmu. Nedavna istraživanja potvrđuju da on igra ključnu ulogu u spriječavanju mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak. Da biste dobili vitamin D ne morate se sunčati na najvećoj vrućini. Za sunčanje odaberite prepodnevne ili večernje sate.

Boravak na moru oslobađa od stresa

Što još ima tako opuštajuće djelovanje kao sunce, lagani povjetarac i šum talasa? Ljetovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži u visokom procentu, dokazano djeluje u borbi protiv stresa.

Alternativni doktori smatraju da stres može da djeluje kao okidač u razvoju mnogih bolesti. Zbog toga iskoristite godišnji odmor da biste se oslobodili svog najvećeg neprijatelja.

plaza

More ublažava artritis i bolove u leđima

Zahvaljujući svome sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma. Zbog toga kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

Morska voda podstiče čišćenje organizma

Zašto je morska voda odličan izbor za čišćenje organizma? Zato što kupanje u morskoj vodi podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne supstance iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža.

Nataložene štetne materije počinju se kretati preko limfe i krvotoka prema površini, a so olakšava proces izlučivanja. Kupanje u moru podstiče izmjenu materije i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva, nego i kompletnog organizma.

More liječi kožne probleme

Morska so je neobično bogata različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcijum, kalijum, brom, natrijum, mangan, magnezijum, jod, gvožđe, fluor i silicijeva kiselina.

Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno deluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.

Blagotvorno djeluje na zdravlje očiju

Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno djeluju na naše oči. Ako mnogo vremena provodite za računarom, ljetovanje na moru će pomoći da ih odmorite.