Skip to content

Ljute pčele – pčelarska utjeha ili zabluda

Mnoga su vjerovanja da su ljute pčele dobre za unos nektara. To je pčelarska utjeha ili zabluda. Ljute pčele osim što su opasne imaju i druge negativne osobine:

1.Opasne su po pčelara(ke)
2.Prenose agresivnost na ostale košnice u pčelinjaku
3.To su pčele pljačkaši

Agresivne pčele treba uvijek odstraniti. To jest odstraniti maticu. Prije odstranjivanja matice treba utvrditi razloge ljutine:

1.Da li su sve ljute
2.Da li je matica dobijena iz prisile
3.Genetika
4.Prskanje voća,žitarica…
5.Nedostatak meda i polena

Ako je agresivnost samo kod jedne košnice, to je dokaz da tu maticu treba zamjeniti. Ona može biti opasna i po život pčelara. Kod drugih pčela smanjuje radno raspoloženje jer i njih napada. Dokazano je da prisilne matice imaju feromon pojačan na agresivnost i to utiče na ljutinu.

Genetika je jedan od faktora ljutine. Oplodnja sa trutom, koji je iz neke agresivne zajednice može biti razlog agresivnosti pčela. Prskanje voća i žitarica itekako utiče na agresivnost kod pčela. Tada je prisutna agresivnost na svim pčelinjim zajednicama.

Pčele osećaju miris pesticida, herbicida i druge hemije u vazduhu i to ih iritira i stvara ljutinu(bijes).

Treba ustanoviti da li je razlog nedostatak meda u košnici. Nedostatak meda dovodi do agresivnosti pčela.

Da zaključimo: agresivnost jedne košnice se rješava odstranjivanjem matice (zamjenom). Ta agresivnost neće nestati odjednom i kada zamjenimo maticu, dok se ne izvrši starosna zamjena pčela.

Važno: te pčele ne beru med, one kradu med iz susjednih košnica.