Skip to content

Ljubav ne zna za kilometre: Prešao 1.300 kilometara u potrazi za tigricom

Tigar, poznat kao T1-C1 je prešao 800 milja (1.300 kilometara) za pet mjeseci, vjerovatno najduži put koji je neka velika mačka u Indiji do sada prevalila, prenosi Pressform.

Tigar je u Indiji putovao više od 1.300 kilometara u potrazi za tigricom – prema istraživačima najduža takva šetnja koju je ikad zabilježila velika mačka u Indiji.

Pet mjeseci duga odiseja praćena je kako se tigar, kojeg su znanstvenici prozvali T1-C1, kretao kroz šume i naseljena urbana područja prije nego što se na kraju nastanio u prirodnom rezervatu.

Muški tigrovi migriraju kao dio prirodnog procesa obilježavanja svog teritorija kako bi pronašli stanište na kojem mogu potvrditi svoju dominaciju, odmičući se od svog mjesta podrijetla, koje je već gusto naseljeno tigrovima.

© Maharashtra Forest Department /Tigar, poznat kao T1-C1

Dvoipolgodišnji T1-C1 bio je jedno od tri mladunca koje je donijela na svijet tigrica po imenu TWLS-T1 u 2016. Na sve tri su postavljene satelitske radio ogrlice u veljači 2019. godine, kao dio studije za praćenje raseljavanja mladih tigrova.

Tigar je započeo migraciju krajem lipnja iz utočišta za divlje životinje Tipeshwar u zapadnoj državi Maharashtra. Odrasli muški tigar dominirao je utočištem, a T1-C1 krenuo je u potragu za hranom i potencijalnim partnerom.

Tokom zime, kada je sezona uzgajanja pamuka u indijskoj državi Maharaštri, visoki usjevi su mu obezbjeđivali skrovište i neometano kretanje po farmama. Uglavnom se kretao noću.

Ogrlica za praćenje aktivna je devet mjeseci i uklonit će se s tigra nakon što se baterija potpuno isprazni. T1-C1 trenutno nadgledaju službenici u svetištu Dnyanganga.

U rezervatu sada razmišljaju da dovedu tigricu kako bi imao partnerku. Tigrovi nisu usamljena stvorenja i imaju prirodan instinkt za parenjem. Međutim, premještanje drugog tigra u rezervat neće biti lako.

Prema istraživanju šuma u Indiji Ministarstva zaštite okoliša, šuma i klimatskih promjena, zemlja je stekla 2.617 četvornih milja (6.778 četvornih kilometara) šumskog pokrivača između 2015. i 2017. godine, kada je provedena najnovija procjena šuma.

U međuvremenu, indijska populacija tigrova povećala se za gotovo trećinu u posljednje četiri godine, prema nacionalnom istraživanju objavljenom ovog srpnja.

(Pressform)