Skip to content
soba za čekanje

LIJEČNIK U NJEMAČKOJ VIŠE NE ŽELI NIKOGA CIJEPITI: Otkrio je i zbog čega!

Sveučilište u Leipzigu u petak je odmah prekinulo suradnju s ovim obiteljskim liječnikom.

  • Obiteljski liječnik u Leipzigu više ne želi nikoga cijepiti protiv kοrone u svojoj ordinaciji. Razlog je što se mnogi njegovi pacijenti nisu cijepili dobrovoljno već zbog pritiska koje im stvara društvo i poslodavci.

Za liječnika takav način cijepljenja predstavlja tjelesnu οzΙjedu, piše Focus.de.

Zbog njegovog stava, Sveučilište u Leipzigu prekinulo je s njim suradnju. Kako javlja portal “MDR”, liječnik je prethodno na svojoj internetskoj stranici objavio da više ne želi nikoga cijepiti protiv korοne.

– U posljednje vrijeme mi pacijenti kao razlog za cijepljenje uglavnom navode pritiske društva, pritiske poslodavaca i opća ograničenja u javnom životu. Za medicinsku mjeru kao što je cijepljenje osnovni su uvjeti medicinska potreba i pristanak pacijenta. Da bi pristao na cijepljenje protiv korοne, pacijent mora biti potpuno informiran i odluka ne smije biti donesena pod pritiskom ili prijetnjom sankcija. Međutim, ti uvjeti trenutno nisu ispunjeni a to odgovara tjelesnim οzΙjedama na koje nemam pravo i koje ne želim učiniti – napisao je liječnik.

Njegove su izjave prije nekoliko dana naišle na kritike u Udruženju liječnika obveznog zdravstvenog osiguranja u Saskoj i Državnom liječničkom zboru Saske.

U zajedničkom priopćenju izjavili su: “Sva javno preporučena cijepljenja, kao što je cijepljenje protiv korοne, provode se samo nakon liječničkih informacija i individualnog pristanka cijepljene osobe. Liječnici cijepljenjem ne bi počinili naρad.

U petak je sveučilište u Leipzigu objavilo kako prekida suradnju s liječnikom.

– Do sada je liječnik, koji više ne želi nikoga cijepiti protiv Cονida u svojoj ordinaciji, imao akademsku nastavnu praksu. Budući da su temeljne znanstvene i etičke vrijednosti te shvaćanje obrazovnog mandata u jasnoj suprotnosti s liječničkim stavom, suradnja je prekinuta. U razgovoru s liječnikom nije postignuto nikakvo pojašnjenje – priopćilo je Sveučilište u Leipzigu.

Nakon što je ordinacija obiteljskog liječnika iz Leipzig-Connewitza izgubila svoj mandat kao akademska nastavna praksa, studenti se više ne smiju ovdje usavršavati. Kako je priopćio medicinski fakultet MDR SACHSEN, trenutno nema studenata koji rade u ordinaciji.

To znači kako se ubuduće studentima više neće dopustiti školovanje, odnosno obavljanje praske u ordinaciji obiteljskog liječnika u Leipzigu.

Sveučilište surađuje s oko 180 ordinacija liječnika opće prakse diljem Saske kako bi moglo studente osposobiti na praktičan način. Nastavne liječničke prakse nadziru studente u dvotjednoj blok praksi, u izbornoj i na praktičnoj godini.

soba za čekanje
Foto: DanielCubas / Pixabay

Fenix-magazin/MD