Skip to content

LEGLO STRŠLJENOVA u dječjoj sobi: Stotine insekata u kutiji za roletne

  • Leglo stršljenova sa više stotina ovih insekata uspješno je uklonjeno iz dječje sobe porodice Stojanović u Vladičinom Hanu.

Akciju uklanjanja legla uspješno je obavio Vladica Stanković iz Udruženja “Poskok” iz Vladičinog Hana. On navodi da je roj stršljenova formirao leglo u prostoru za roletnu na prozoru dječje sobe u porodičnoj kući Stojanovića. Oni su to pokušali da sami riješe, ali je već bilo previše insekata koji su bili spremni da čuvaju i brane svoje leglo.

“To je vjerovatno krenulo prije nekoliko mjeseci na mjestu koje odgovara stršljenima, prozor je na sunčanoj strani, ispod je radijator, pa su insekti tu formirali leglo. Kada se jednom “usele”, teško ih je istjerati, množe se brzo i znaju da budu veoma neugodni po ljude. U ovakvom leglu zna da bude više stotina stršljenova, a bilo je i puno larvi”, navodi Vladica.

Posted by Vladica Stankovic on Wednesday, 12 August 2020

Vladica Stanković je širom Srbije poznat kao specijalista za hvatanje zmija, ali ima i dugogodišnje iskustvo i sa drugim životinjama koje znaju da ljudima prave neprilike. U ovakvim slučajevima, pored obaveznih zaštitnog odijela i šešira sa mrežicom, koristi sredstva za deratizaciju koja su efikasna nakon što se ukloni gnijezdo stršljenova.

“Neki ljudi u leglo stave pivo da namame stršljene koji se, navodno, udave, ali je najsigurnije kada se kompletno leglo ukloni i prostor očisti nekim jakim sredstvom”, kaže Stanković.

Istog dana, Vladica je uklonio još jedno gnijezdo koje su stršljeni napravili u kartonskoj kutiji na terasi porodične kuće u kojoj sama živi starija žena. Iskustvo kaže da, otprilike, svake četvrte ili pete godine dolazi do veće najezde stršljena a ova godina je, dodaje on, u okvirima prosjeka.

VECERNJE NOVOSTI