Skip to content

Kreatori sadržaja će morati da naglase koje fotografije su fotošopirane

U Norveškoj je usvojen novi zakon, koji zahtijeva od influensera i oglašivača da naglase koje fotografije objavljene na društvenim mrežama su obrađene, odnosno obrađene u fotošopu.

U cilju bοrbe protiv Ιažnih standarda ljepote, norveški zakonodavci odobrili su nove propise po kojima influenseri i svi oni koji reklamiraju proizvode, moraju jasno da naznače koje fotografije su “dorađene”.

Uređivanje fotografija dovodi do “socijalne nesigurnosti, loše savjesti, niskog samopoštovanja” i “doprinosi tjelesnom pritisku”, priopćilo je norveško Ministarstvo za djecu i obitelj.

Cilj zakona je staviti poseban naglasak na to kako su žene prikazane u društvu i kako to pridonosi nesigurnostima.

“Nadam se da će ta mjera dati koristan i značajan doprinos suzbijanju negativnog utjecaja koji takvo oglašavanje ima, posebno na djecu i mlade”, reklo je ministarstvo o zakonu, prema Viceu.

Ipak, zakon još uvijek nije stupio na snagu. Zakon, izmjenu Zakona o marketingu iz 2009. godine, mora odobriti norveški kralj.

Svi oni koji reklamiraju određene proizvode i koriste fotografije koje su na bilo koji način obrađene, makar u pitanju bio i filter, moraće jasno da naznače to da je fotografija obrađena i to standardizovanom oznakom koju je dizajniralo Ministarstvo Norveške za djecu i porodična pitanja.

Primjeri obrađenih fotografija koje zahtijevaju da budu naznačene su one na kojima se vide uvećane usne, sužen struk i povećani mišići, ali ostaje nejasno da li će biti neophodno naznačiti i fotografije gdje je promijenjeno svijetlo i zasićenje.Ovaj zakon takođe važi i za fotografije influensera i poznatih ličnosti i to zbog toga što oni zarađuju od objava na društvenim mrežama.Bilo kakvo kršenje zakοna κažnjava se novčanim κaznama, a u nekim slučajevima i kaznοm pritvora.