Skip to content
Kopriva

KRALJICA MEĐU BILJKAMA: Sezona je koprive, ojačajte imunitet!

Listovi Koprive su svojevrsni prirodni multivitaminski koncentrat. Sadrže do 170 mg% askorbinske kiseline , do 20 mg% karotena , B , K vitamini (400 bioloških jedinica u 1 g).

100 g koprive sadrži 41 mg željeza , 1,3 mg bakra , 8,2 mg mangana , 4,3 mg bora , 2,7 mg titana , 0,03 mg nikla ; u lišću – do 8% klorofila , šećera, porfirina , sitosterola , fenolnih kiselina , tanina , isparljivih , urticinskih glikozida , organskih kiselina, navodi Wikipedia.

Koprivu su stari Grci koristili za masažu protiv reumatskih bolova. Kopriva poboljšava rad probavnog sustava. U koprivi se nalaze i flavonoidi koji dobro djeluju na rad organizma. Ekstrakt korijena ima mnogo željeza, koristi se protiv opadanja kose i pozitivno utječe na krv. Od koprive se često priprema čaj i sok te se često koristi u kuhinji. Djeluje kao diuretik i antihemoragik. Kopriva je i jedna od rijetkih biljaka bogatih titanijem.

Uvrštavanjem koprive u jelovnik dobiva se povrće koje u organizmu utječe na niz funkcija metabolizma, od poticanja funkcije žlijezda za jače izlučivanje probavnih sokova koji pomažu u razgradnji masti, bjelančevina, ugljikohidrata i ostalih sastojaka u hrani koju uzimamo, do unošenja vrijednih sastojaka, od vitamina, minerala, esencijalnih kiselina do biljnih hormona.

Bez obzira na ljekovita svojstva, kopriva se ne konzumira svježa jer ponekad mogu nastupiti problemi s probavnim sustavom i crvenilo kože.

Korijen koprive se najčešće koristi za zdravlje prostate i za pomoć kod opadanja kose ako je to opadanje uzrokovano zbog DHT-a. Kopriva je jedan od rijetkih biljki koja je dobra i za štitnu žlijezdu. Po kineskoj tradicionalnoj medicini čaj od koprive je izvrsno sredstvo za liječenje pleuritisa.

kopriva
Kopriva/Foto: Wikipedia

Ova pomalo neugledna biljka izvrsna je pomoć u detoksikaciji organizma.

Podstiče rad probavnog sistema, pospješuje izlučivanje tečnosti, čisti krv i mokraćne kanale. Kopriva pomaže u izlučivanju viška mokraćne kiseline iz tijela, pa služi kao narodni lijek za tegobe povezane s gihtom. Upravo stoga je snažna pomoć u ublažavanju tegoba povezanih s nakupljanjem i zadržavanjem toksina u organizmu te kao prirodna pomoć protiv parazita u tijelu.

 

Kopriva u travarskim krugovima slovi kao jedna od najsigurnijih biljki. O tome najbolje govori izjava Davida Hoffmanna, jednog od najcjenjenijih herbalista iz SAD-a na jednom predavanju o mogućim nuspojavama ljekovitog bilja je rekao: “Ako ste u nedoumici, koristite koprivu.”