Skip to content

Kon: Pući ćemo kao zvečka bez policijskog časa

  • Članovi medicinskog dijela Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa predložili su prije dva dana uvođenje policijskog časa.

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da su daleko oštrije mere tražene za prošli vikend da bi se shvatila situacija i da bi se prekinuo lanac transmisije, te jedino što može dati rezultate je potpuno sprečavanje kontakata i ovakve mjere koje su bile preko vikenda nisu ono što je medicinski dio kriznog štaba tražio.

Foto: RTS screenshot

– Tražili smo da sve bude zatvoreno osim prehrambenih, apoteka i benzinskih pumpi. On je rekao da ne postoji alternativa za vanredno stanje i policijski čas.

– To je mera koja štiti živote i to je ono što mora javno da se kaže – rekao je dr Kon:

– Predlog jeste da moraju da se zabrane kontakti koji su zaštićeni, inače ćemo pući kao zvečka, pa će tek tada biti jasno kako je kad pukne zdravstveni sistem.

– Mi nemamo šta drugo da prelažemo. Mi smo deo države i imamo obavezu da dalje radimo. Potpuno je jasno kakav je naš stav. Ako ne bude prihvaćeno uvođenje policijskog časa, nastavićemo da radimo u takvim okolnostima.

– Mora da se shvati da ovo više nije nikakva igra, pa da ljudi i dalje šetaju. Dok je neko u crvenoj zoni i jednostavno ne može više, ne može više, to treba naglasiti. Mora da se zaustavi. I jedini način da se zaustavi je da predložimo ono što smo predložili.

Podsjetio je da imamo dokazano prisustvo britanskog soja, i istakao da je interesantno da ne želimo da slušamo šta se dešava u drugim zemljama, a to je da on ima daleko jači potencijal.