Skip to content
Komet SWAN

KOMET SWAN s repom od 11 miliona km bit će vidljiv sa ZEMLJE ovog vikenda

Ako ovaj vikend promatrate nebo, možda ćete biti svjedoci prolaska “Kometa Labud”. Labud kometa i njezin rep dugačak 11 miliona kilometara bit će vidljivi na noćnom nebu narednih nekoliko dana i bit će vidljiv golim okom većem dijelu planete.

komet SWAN
Foto: Michael Mattiazzo

Novi komet prvi je put primijećen u aprilu 2020., amaterski astronom Michael Mattiazzo koristeći podatke prikupljene od NASA-inog instrumenta Solar and Heliosspheric Observatory (SOHO) nazvanih Solar Wind Anisotropies (SWAN). Službeno klasificirani C / 2020 F8 (SWAN – Labud) zbog velike količine vode u koju je izbacivao.

komet SWAN
Foto: NASA

Zeleno obojena lopta od leda i prašine obilazi unutarnji dio Sunčevog sustava jednom svakih 11.597 godina, a prepoznatljiva je po svom dugom plavo-zelenom repu.

Ne brinite se za bilo kakvu vrstu sudara, jer je komet već 13. maja prošao zemlju, ali nastavit će postajati sjajniji i vidljiviji kako se približava suncu. Trenutno se kreće s južnog prema sjevernom nebu, slabije se vidi golim okom.

Ali trenutne procjene govore da bi do kraja mjeseca maja mogao biti znatno svjetliji. Što više materijala izbacuje iz komete dok se zagrijava na putu prema suncu, to se više sunčeve svjetlosti reflektira i postaje vidljiviji. Kometi su krhki i često se raspadaju kada se približavaju Suncu.

https://twitter.com/NASADailyImage/status/1258628909333176328

Iako će kometa najbolje biti vidljiva s južne polutke, oni s druge strane Zemlje također ga mogu vidjeti nisko na horizontu pred samu zoru. Stručnjaci preporučuju najbolju vidljivost oko 60 do 70 minuta prije izlaska sunca.

Nejasno je hoće li se kometa vratiti ili ne nakon što prođe sunce, jer se svemirski objekti često raspadaju zbog velike vrućine kada se približe suncu. To se dogodilo s Kometom ATLAS prošlog mjeseca. Komet Swan sada se približava najbližoj tački Sunca, te će se moći najbolje vidjeti kasnije ovog mjeseca.

komet SWAN
Putanja Komete SWAN

Istraživači procjenjuju da će dosegnuti najbližu tačku oko 27. maja, a ako se do tada ne raspadne, postat će još vidljiviji na nebu, posebno na sjevernoj polutci.

anonews.com