Skip to content
temperatura

Koliko točno iznosi normalna temperatura i kada se trebate zabrinuti?

Normalna temperatura tijela može varirati i ovisi o nekoliko čimbenika: spolu, godinama, razdoblju dana i slično.

“Temperatura može varirati, pri čemu su neki članovi obitelji konstantno topliji od drugih. To ne mora biti loše. Normalni raspon za većinu ljudi je od 36,1°C do 37,2°C”, navodi liječnik Charles Brantly.

Normalni raspon temperature ipak je malo drugačiji kod djece i kod starijih osoba. “Djeca su u prosjeku malo topliji nego odrasli, a stariji od 65 godina su malo hladniji”, dodaje liječnik.

Navodi da na temperaturu može utjecati i brzina metabolizma, hidratizacija, pa čak i odjeća koju nosite, prenosi N1. Žene općenito imaju nižu temperaturu zbog većeg postotka tjelesne masti. Brantly kaže da temperatura kod žena može varirati tijekom mjesečnice.

Nadalje, temperatura je niža tijekom noći, a najviša je u pet sati popodne. Na temperaturu može utjecati i hrana koju jedemo pa smo obično malo topliji nakon obroka.

Dakle, sljedeći put kad budete mjerili temperaturu, imajte na umu da normalne vrijednosti variraju između 36,1°C i 37,2°C.

Visoka temperatura jedan je od prvih znakova bolesti, a ako je tjelesna temperatura viša od 38°C, smatra se da osoba ima groznicu. Simptomi groznice uključuju osjećaj hladnoće, glavobolja, umor, bolove u tijelu i znojenje.

Groznica obično prođe kroz tjedan dana, a pri tome je potrebno unositi puno tekućine, odmarati se i nositi laganu odjeću. Ako se stanje ne popravi kroz tjedan dana, obratite se liječniku.

35 – 37 °c, normalne vrijednosti

Temperatura do 37 stepeni smatra se normalnom. Ako je viša od tih vrijednosti, valja obratiti pažnju na simptome poput glavobolje, umora, suhog kašlja, gubitka osjeta mirisa ili okusa te proljeva.

38 – 39 °c, imunitet se bori

Kod povišene temperature aktivira se imunološki sistem. Ubrzava se rad srca, snižava se pritisak i pojačano se znojimo jer se tijelo bori protiv uzročnika bolesti. Kod viroza takva temperatura može potrajati i do sedam dana te se smatra normalnim tokom bolesti.

39 – 40°c, ozbiljno stanje

Temperature koje su više od 39,5 stepeni smatraju se vrlo visokim temperaturama i pritom uz lijekove za snižavanje temperature valja primijeniti hladne obloge i kupke. Ljekari potom ističu kako nipošto nije riječ o kupanju u hladnoj vodi koja u takvom stanju može dovesti do napadaja sličnih epi napadima, nego o mlakoj vodi. Kod male djece temperatura vode trebala bi biti jednaka njihovoj tjelesnoj temperaturi.

40°c na više, Hitna pomoć

Riječ je o hitnom medicinskom stanju. Ukoliko izmjerite tako visoku temperaturu odmah se javite ljekaru. Te vrijednosti mogu uzrokovati konvulzije, halucinacije, ili razdražljivost, krvarenje u mozgu te znatna oštećenja različitih organa i sistema. Na 42,5 stepeni javlja se poremećaj metabolizma u tkivu mozga, najčešće sa smrtnim ishodom.

temperatura
Foto: Pexel