Skip to content

KO JE BIO Afroamerikanac George Floyd ZBOG KOJEG JE AMERIKA U PLAMENU?

George Floyd imao je 46 godina. Rođen je u Sjevernoj Karolini, odrastao u Houstonu, u američkoj saveznoj državi Texas. Kao mladić bio je sportaš, najzapaženiji u američkom nogometu i košarci. Iza sebe je ostavio dvije kćeri, od 6 i 22 godine, koje žive u Texasu.

Šta se zapravo dogodilo 25. maja u Minnesoti? Zašto je George priveden?

George je zbog koronavirusa ostao bez posla i poštovao je mjere ograničenog kretanja. 25. maja Floyd je htio kupiti cigarete u lokalnoj prodavnici i prodavcu je za njih dao novčanicu od 20 dolara. Prodavcu se novčanica učinila sumnjivom, odnosno lažnom, pa je pozvao policijske službenike.

Kako je izgledalo privođenje?

Na lice mjesta došla su četiri policajca koji su Floyda zatekli kako sjedi u kolima “pod dejstvom” neke supstance koja se ne imenuje. Tako su barem policajci naveli u izvještaju. Vjerovatno će i to biti još samo jedna neistina nakon izvješća.

Informacije o privođenju su kontradiktorne. Policajci tvrde da se opirao i da su ga na silu izveli iz automobila te odveli do policijskih kola. Ipak, očevici tvrde da nisu vidjeli to opiranje, što potkrepljuju videozapisima, što znači još jedna laž u nizu na račun policajaca. Iz kola ga je konačno izvukao policajac Derek Chauvin.

Zašto su ga bacili na zemlju?

Svi snimci pokazuju da je Floyd dva puta posrnuo na putu do policijskog automobila, gdje su ga sprovodila četiri policajca. Stavili su mu lisice na ruke, ali se on navodno opirao da uđe u automobil. Naprotiv, nove snimke pokazuju da se nije opirao, pa im validno dodajemo još jednu neistinu u nizu.

Oborivši ga na zemlju, a budući da je krupan sva četvorica su ga držala u tom položaju, sa stomakom na zemlji. Floyd je imao kardioloških problema i visok pritisak. Dok je ležao fizički onemogućen da se pomjeri, Chauvin mu je koljenom pritisnuo vrat i u tom položaju Flojd je proveo gotovo devet minuta.

Policajac Chauvin dok je vršio pritisak na Floyda

Floyd je zapomagao da ga puste jer ne može da diše, molio je policajce da ga ne ubiju i dozivao je majku.

Poslije šest minuta prestao je u potpunosti da daje glas od sebe. Policajci su ga držali u tom položaju naredna tri minuta, uprkos protestima okupljenih građana koji su sve snimali mobilnim telefonima.

Kada su neki od građana posumnjali da mu nije dobro i tražili da mu policajci opipaju puls, ovi su to uradili i kako pulsa nije bilo pozvali su hitnu pomoć. Hitna pomoć ga je bezuspješno reanimirala i odvezla u bolnicu, gdje je sat vremena kasnije proglašen mrtvim.

Što je još čudnije, taj isti policajac Derek Chauvin koji je držao nogu na Floydovom vratu, radio je kao redar u istom noćnom klubu u kojem je i Floyd radio, ali bivša vlasnica kaže da nije sigurna da su se poznavali i da ne zna da li su, možda, imali nekih nesuglasica.

Policajac Chauvin je u policiji od 2001. učestvovao u tri pucnjave (u jednoj je bilo žrtava) i imao je 18 prijava zbog ponašanja u službi, a u dva slučaja dobio je zvaničnu opomenu.

Sva četiri policajca su razriješena dužnosti i otpuštena, a Derek Chauvin je uhapšen pod sumnjom da je ubio Georga Floyda.

Surovi gubitak Georga izazvao je dramatične proteste širom SAD.

Gavin Newsom, guverner Kalifornije, proglasio je izvanredno stanje u okrugu Los Angeles, prema izjavi iz guvernerskog ureda, u kojoj je Nacionalna garda pozvana da pomogne u smirivanju protesta.

Protesti u Americi

Pljačkaši su preplavili ulice u Washingtonu i New Yorku, a požari su zabilježeni u mnogim gradovima.

Gotovo 62 000 vojnika Nacionalne garde sada je raspoređeno u 24 države kako bi pomoglo vlastima u kontroli civilnih nemira.

U 40 gradova uvedene su stroge policijske dužnosti, a sistemi javnog prijevoza zatvoreni su, ali ograničenja su uglavnom ignorirana i u mnogim mjestima ponovno su izbili nemiri.

Čak je i policija pokušala smiriti napetosti klečeći skupa s demonstrantima u znak solidarnosti.