Skip to content

KO BI SE OVOGA SJETIO: Evo zašto treba da ostavite novčić u zamrzivaču kada niste kod kuće!

Ako vaši digitalni satovi pokazuju pogrešno vrijeme kada se vratite sa posla ili putovanja, sigurno ćete pomisliti da je u jednom trenutku nestajalo električne energije.

Međutim, vi ne možete da znate koliko dugo je vaš dom bio bez struje. Možda je u pitanju i nekoliko dana, što dovodi do odmrzavanja hrane i njenog kvarenja.

Kada struja ponovo dođe, namirnice se ponovo smrznu i vi skoro da i ne primjetite da su odmrzavane. To može biti vrlo štetno po zdravlje, jer za neke prehrambene proizvode postoji rizik od širenja salmonele i drugih bakterija.

Otkrivamo vam na koji način ipak da saznate da li i koliko dugo je vaš zamrzivač bio bez struje, kao i da li je hrana iz zamrzivača i dalje za konzumiranje ili je suviše dugo stajala na toplom.

Sipajte vodu u šolju i stavite u zamrzivač da se zaledi. Kada u šolji ostane samo led, na vrh stavite i novčić i potom vratite u zamrzivač. Kada se, na primjer, nakon godišnjeg odmora vratite kući, prije konzumacije hrane iz zamrzivača, pogledajte gdje se novčić nalazi.

Ako je novčić i dalje na vrhu ili eventualno na sredini kocke leda u šolji, ili nije bilo nestanka struje, ili je struja nestala za kratko, pa se voda samo djelimično otopila.

Ukoliko se ipak novčić nalazi na dnu šolje, to znači da struje nije bilo dovoljno dugo da se voda skroz otopi, a novčić potone skroz do dna. Tada je bolje da hranu iz zamrzivača ne spremate svojoj porodici.

Ovo je briljantna ideja, lagana za primjenu. Naročito korisna kada odlazite na duže putovanje.