Skip to content

Kineski mediji o ruskom oružju – Strašnije od nuklearne bombe

Ruski vojni sistemi „Sarmat“, „Avangard“ i „Jars“ imaju izvanredna borbena svojstva, izuzetno su opasni za potencijalnog protivnika, piše kineski portal „Sina“.

Kako se navodi u članku, naoružavanje ruskih raketnih snaga ovim raketnim modelims dometa više od deset hiljada kilometara „stavlja Ameriku u bezizlazan položaj“.

Autor članka je posvetio posebnu pažnju raketnom sistemu „Avangard“. On je istakao da američka protivvazdušna odbrana nije u stanju da presretne ovaj projektil zbog tajnosti ruske rakete, a fenomenalna brzina čini je posebno efikasnom.

– Raketa ‘Avangard’ može da stigne do Vašingtona za 15 minuta. Za to vrijeme Amerikanci neće imati vremena ni da popiju šoljicu kafe, a kamoli da pruže otpor ruskoj raketi“, naglašava se u članku.

Foto: EPA

U slučaju izbijanja hipotetičkog sukoba između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, američka priobalna područja biće bez zaštite od koncentrisanog napada „Avangarda“, uprkos „najsavršenijem odbrambenom sistemu na svetu“, smatra autor članka.

Samu raketu autor je nazvao „remek-djelom ruske vojske“ i napomenuo da je zbog borbenih karakteristika projektila ona „strašnije oružje od nuklearne bombe“.

List takođe naglašava potpunu superiornost Rusije na polju hipersoničnog naoružanja. Kako se napominje, Rusija je razvila čitav niz hipersoničnih raketa, dok Sjedinjene Američke Države nisu uspjele da naprave nijednu.

(Sputnjik)