Skip to content

Kina prekida suradnju sa SAD-om u nizu pitanja

Odnosi između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava pali su u daljnju neizvjesnost jer je Kina prekinula veze sa SAD-om u nizu kritičnih pitanja – od razgovora o klimatskoj krizi do dijaloga između njihovih vojski – nakon što je Nancy Pelosi posjetila Tajvan ranije ovog tjedna, piše Guardian.

Proglašenje niza “protumjera”, točnije njih 8, uslijedilo je u trenutku kada je Peking već drugi dan organizirao velike vojne vježbe oko otoka Tajvana, a također je najavio sankcije protiv Pelosi i izravnih članova njezine obitelji zbog, kako je nazvao, njezinih “zlοbnih i proνokativnih radnji”.

S druge strane, tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je u petak pokrenulo zrakoplove kako bi upozorilo 49 kineskih zrakoplova u zoni protuzračne obrane, a ukupno 68 kineskih vojnih zrakoplova i 13 brodova mornarice izvršilo je misiju. Ministarstvo vanjskih poslova u Taipeiju također je izvijestilo da je otkrilo “masivan” broj pokušaja κibernetičkih napada na njegovu web stranicu tijekom četvrtka i petka ujutro.

Uz visoke napetosti u Tajvanskom tjesnacu, Kina je u petak rekla da otkazuje neke napore da zadrži otvorene komunikacijske kanale između kineskih i američkih vojnih zapovjednika. To uključuje pokušaje koordinacije zračnih i pomorskih operacija kako bi se spriječile nenamjerne paljbe, na primjer, od strane ratnih brodova koji djeluju blizu jedan drugome na moru.

Kina je obustavila bilateralne razgovore i suradnju o pitanjima uključujući klimatsku krizu, repatrijaciju iΙegalnih imigranata, borbu protiv narkοtika i pravnu pomoć u kaznenim stvarima, kinesko-američkih pregovora o koordinaciji obrambene politike (DPCT), otkazivanje sastanaka Kinesko-američkog vojnog pomorskog konzultativnog sporazuma (MMCA)…

Službenik kineskog veleposlanstva u Washingtonu rekao je da je jedini izlaz iz krize da SAD “ispravi svoje pogreške i eliminira ozbiljan utjecaj Pelosinog posjeta”.

Analitičari kažu da zaustavljanje nekih bilateralnih aktivnosti – posebice onih vezanih uz vojsku – prijeti razbijanjem onoga što Bijela kuća naziva “čuvarima” između dviju zemalja, što bi moglo spriječiti da situacija izmakne kontroli.

NAPOR PREDVOĐEN SAD-om za izolaciju Rusije i Kine NE USPIJEVA, piše Bloomberg