Skip to content
limun

Kako uzgojiti LIMUN kod kuće, te da ih nikad više ne kupujete (Video)

Općenito, ljudi koji jedu voće kao dio cjelokupne zdrave prehrane imaju niži rizik od kroničnih bolesti. Voće je bogato brojnim hranjivim sastojcima, poput vlakana, vitamina C, folata i kalija.

Agrumi su mnogi omiljeni. Okus im je obično kombinacija slatkog, kiselog i gorkog, što ih čini fantastičnim osvježenjem i izvrsnim dodatkom brojnim receptima.

limun

Ipak, oni su i za nas vrlo korisni, jer su bogat izvor vitamina, magnezija, kalija, kalcija i fosfora. Agrumi nude brojne zdravstvene prednosti, pa bi bilo neprocjenjivo da ih imate pri ruci cijelo vrijeme.

Uopšte nije teško, a ni zahtjevno uzgojiti limunovo stablo iz sjemena i imati beskonačnu opskrbu tim plodovima kod kuće. Na ovaj način moći ćete uživati ​​u visokokvalitetnim plodovima svježeg okusa, više hranjivih sastojaka i bez kemikalija.

  • Upute:

Iz limuna uklonite sjemenke, iz njih uklonite pulpu. Da biste bili sigurni da je čista, možete protrljati sjeme u papirnoj maramici/ubrusu. Svako začepljenje na sjemenci može potaknuti gljivičnu bolest, koja će na kraju dovesti do sušenja sjemenke.

Da biste povećali šanse za razmnožavanje sjemenkama limuna, možete posaditi nekoliko sjemenki. Zakopajte sjemenku odmah u tlo, koje mora biti vlažno. Posadite je oko 1-2 cm duboko u sredinu posude. Isprskajte tlo neposredno iznad njega vodom.

Pokrijte posudu plastičnom folijom, da pomogne u zadržavanju vode. Zatim rubove zalijepite gumenom trakom i olovkom zabijte male rupice na vrhu. Stavite posudu na toplo i sunčano mjesto. Ne dopustite da se tlo osuši, pa ga povremeno zalijevajte da ostane vlažno.

 

cvijet limuna
Nježni bijeli cvjetovi vrlo su mekani i imaju miris citrusa /Foto: Beverly Buckley/Pixabay

Klijanje nastaje za otprilike dva tjedna, pa skinite plastični omotač. Pobrinite se da mlada biljka dobije 8 punih sati svjetla dnevno, držite tlo vlažnim i koristite organsko gnojivo u umjerenim dozama. Idealno vrijeme za sadnju je proljeće.

Kad god je potrebno, uklonite svo smeđe ili mrtvo lišće. Čim mlado stablo preraste posudu, prenesite ga u veće (najbolji znak za presađivanje je kada vidite da je korjen biljke počeo izlaziti kroz dno posude). Ponovite isti postupak kao i kad ste ga posadili.

Obavezno je redovito zalijevajte. Čim se pojave cvjetovi, provesti njihovo oprašivanje tankim četkanjem ili pamučnim obrisom, prenoseći pelud, ili ih ostavite na balkonu za daljni posao vrijednih pčelica.

U slučaju da vam se susjed, rođak ili poznanik ima limun koji vam se sviđa, dovoljno je da zatražite grančicu, nakalemite na svoj limun i oplemenite ga.

Prije samog kalemljenja potrebno je pripremiti kalem-grančice, odnosno kaleme (plemke). Biljka koja prima kalem zove se podloga. Obično se plemke uzimaju sa zdravijih i rodnijih stabala voća.

Najbolje je uzimati kaleme s jugoistočne strane krošnje, a po mogućnosti s vrha stabla, a izbjegavati plemke s niskih grana, koje se nalaze do same zemlje. Najbolje je za kalemljenje koristiti svježe plemke. Dakle, kad se odlučite za kalemljenje, taj isti dan ili dan prije nasijecite grančice za plemke i isti ili naredni dan ih sve potrošite, navodi Wikipedia.

Osim ukusnih i zdravih plodova, na vašem stablu limuna izrast će bujni, tamnozeleni, ovalni listovi sjajne teksture koji blistaju na suncu. Nježni bijeli cvjetovi vrlo su mekani i imaju miris citrusa. Cijelo drvo će svojom egzotičnom pojavom ukrasiti vaš dom.

Sidebar