Skip to content

Kako najbolje iskoristiti vrijeme provedeno u izolaciji? Posjetite MUZEJ, čitajte online knjige i još mnogo toga

Globalna pojava koronavirusa utiče na sve ljude u svijetu. Neki rade, a mnogi su u izolaciji, postoji veliki broj načina da kvalitetno ispunite svoje vrijeme – zahvaljujući Internetu i tehnologijama.

Zbog zatvorenih škola, biblioteka, univerziteta, kafića, kina, zabrana okupljanja i kretanja, i potpune izolacije, ljudi sve više vremena provode u svojim domovima.

Na internetu možete naći na stotine besplatnih kurseva za programske jezike, Photoshop obradu slika, Web dizajn, te raznorazne kurseve.

Moćete da naučite da kuvate, naravno ako do sada niste znali, uz nebrojene video zapise na YouTube-u lako ćete spremati razna jela i poslastice.

Ako ste ljubitelj knjiga i volite čitanje, na internetu postoji nevjerovatna količina knjiga u raznim formatima,, kao i rijetkih knjiga koje gotovo nikada ne bi mogli da nađete u fizičkoj formi, a dostupne su vam sa samo par klikova.

Možda vas interesuju muzeji? Čak i ako ne, ovo je dobra prilika da iskoristite vrijeme i posjetite virtualne ture nekih od najpoznatijih muzeja na svijetu. Pariški Louvre nudi tri ture.

Zatim muzej u Vatikanu nudi pregled Muichelangelovih slika, kao i 360 tura svojih drugih kolekcija.

Takođe, svakog ponedjeljka u 20:30 možete da gledate Dubioza kolektiv Quarantine Show.

Zatim Amazonov Audible servis je otvorio svoju kolekciju audio knjiga za djecu.

“Sve dok su škole zatvorene, mi smo otvoreni”, kaže Audible na svom webu. Zahvaljujući njima djeca širom svijeta mogu pronaći brojne priče koje će slušati tokom vremena u izolaciji.

Veoma veliki izbor nam pruža Internet, da li ćete pametno iskoristiti vaše vrijeme to ostaje na vama.

Uoliko ste ljubitelj pozorišta ne morate biti zbog izolacije uskraćeni za predstave. Narodno pozorište u Sarajevu počinje sa emitovanjem svojih predstava putem YouTube kanala.

I za kraj, Filmski centar Srbije je pokrenuo YouTube kanal na kojem možete besplatno gledati domaće filmove.

#OstanikodKuće