Skip to content

Kada Huti nešto kažu, to i misle. Oteli brod povezan s Izraelom i odvezli ga za Jemen

  • Jemenski Huti zaplijenili su u nedjelju teretni brod povezan s Izraelom na ključnoj brodskoj ruti u Crvenom moru, rekli su zvaničnici, uzevši za taoce 25 članova posade i potaknuvši strah da se regionalne tenzije pojačane zbog rata između Izraela i Hamasa igraju na novom pomorskom frontu.

Huti koje podržava Iran rekli su i upozorili da će nastaviti gađati brodove u međunarodnim vodama koji su povezani ili u vlasništvu Izraelaca, piše AP.

“Svi brodovi koji pripadaju izraelskom neprijatelju ili koji se s njim bave postat će legitimne mete”, rekli su Huti.

Podaci o vlasništvu u javnim bazama podataka o brodarstvu povezivali su vlasnike broda s kompanijom Ray Car Carriers, koju je osnovao Abraham “Rami” Ungar, koji je poznat kao jedan od najbogatijih ljudi u Izraelu.

Huti su se spustili na teretni brod helikopterom, rekli su zvaničnici, potvrđujući detalje koje je prvi objavio NBC News.

Ovime se stavljaju Sjedinjene Američke Države u tešku poziciju jer su garant sigurnosti pomorskog puta preko Crvenog mora.

Upravo sada, Husi govore ‘mi smo ozbiljni i mislimo ozbiljno’.

Kada Huti nešto kažu, to i misle, to ih čini tako jedinstvenima u usporedbi s Hezbollahom ili Iranom‘, rekao je vojni ekspert za i24.