Skip to content

KAD PAPAGAJI ZAUZMU GRAD

Australijski gradić Nowra u Novom Južnom Walesu svakodnevno salijeću corellas papagaji, podvrsta bijelog kakadua, zbog čega ovo mjesto izgleda poput ulice iz snimanja filma Alfreda Hitchcocka.

To definitivno nije nešto što viđate svakodnevno, ali za ljude Nowre događaji snimljeni nedavno kamerom u ulici Jindalee Crescent postali su prilično česti.

FOTO: Screenshot YouTube

Fotografije i video snimci ovog neobičnog događaja obišli su svijet, a mnoge su začudili prizori velikih papiga kako stoje na javnoj rasvjeti, hodaju po dvorištima i krovovima, te kopaju po smeću tražeći hranu.

Novrani već godinama dijele svoj gradić s neobičnim novopridošlim stanovnicima kojima, čini se, sve u tom gradu savršeno odgovara.

“Stvorili smo im savršeno stanište i čini se kako su to papige odlučile da iskoriste”, rekao je jedan akademik sa južnoaustralijskog univerziteta, piše Oddity Central.

Izloženi travnjaci i dostupni izvori pitke vode privukli su hiljade kakadua u Novru, a budući da je riječ o zaštićenoj vrsti, građani tog gradića ne mogu da učine mnogo po tom pitanju, osim da posmatraju kako im papagaji sjede po kućama, automobilima i travnjacima.

Ipak, stanovnicima papagaji uopšte ne smetaju, ali jedno je sigurno, u ovom gradiću uzalud je prati automobile.

Pogledajte video: