Skip to content

Jugoplastika sandale, bez njih se nije moglo na more

Sjećate li se ovih sandala? Bez njih se nije moglo na more, a ko je imao prozirne, bio je vladar plaže.

Jugoplastika je bio jugoslovenski gigant koji je zapošljavao 13 hiljada radnika, proizvodio preko 3.200 različitih proizvoda, a prihod mu je bio 350 miliona dolara godišnje.

Teško je tada bilo zamisliti jugoslovenski dom bez nekog proizvoda Jugoplastike, od igračaka, torbi, patika, sportskih rekvizita, pokretnih frižidera…

Kad god bi porodica išla na more, kupovale su se Jugoplastika gumene sandale. Najčešće jednobojne – tamno plave ili one kanarinac.

Pola dana se kupaš, a pola dana gledaš da ih ko ne odnese. Sva djeca na plaži su ih nosila, pa su se lako mogle zamijeniti sa tuđim. A ako kojim slučajem nabaviš one providne, tvojoj sreći nema kraja.

Jugoplastika je stvorena je 23. studenog 1952. godine razdvajanjem tvornice obuće, galanterije, tvrde prerade i ambalaže od tvornice plastičnih masa Jugovinil.

Tvornica je započela s nekoliko stotina radnika na više lokacija u Splitu. Sve su ove tvornice kasnije bile konsolidirane u jedan veliki kampus u Brodaricama krajem 1958. godine.

Od tada pa do početka 90-ih i pretvorbe gospodarstva na hrvatski način, priča o „Jugoplastici“ bila je samo priča o uspjehu. Pogone nije imala samo u Splitu. Oni su bili dislocirani po cijeloj Dalmaciji, čime je „Jugoplastika“, bila tvorcem jedinstvene gospodarske politike razvoja Dalmacije po načelu tzv. obalnoga gospodarstva.

Proizvodili su i odjeću i to u kooperaciji s vodećim europskim brendovima sportske odjeće, njemačkim divovima „Salamanderom“ i „Adidasom“, te francuskim „Rondinoom“, koji je nosio titulu “europskog kralja kućnih papuča”. 4,5 milijuna sportskih torbi su godišnje proizvodili za Adidas.

Proizvodili su i dijelove za kragujevačku tvornicu automobila Zastavu, za francuske Citroen i Renault, njemački Volkswagen, rusku Ladu, rumunjsku Daciju, talijanski Fiat.

„Jugoplastika“ je 1990.imala prihod, od 350 miliona dolara.

Krilatica za tvrtku Jugoplastika je bila:

“Marka za čitavu porodicu”