Skip to content

Jemen poručuje da će gađati sve izraelske brodove u Crvenom moru

  • Jemenski premijer Maeen Abdulmalik Saeed upozorio je u nedjelju da će “izraelski brodovi u Crvenom moru i tjesnacu Bab al-Mandab biti meta”  ako se napadi IDF-a na Gazu nastave.

Grupa povezana s Iranom izvršila je nekoliko napada projektilima i bespilotnim letjelicama na Izrael ovaj mjesec, naglašavajući rizik od širenja rata između Izraela i palestinske skupine Hamas na širi Bliski istok. Grupa kontrolira sjeverni Jemen i njegove obale Crvenog mora.

Udar na komercijalne brodove mogao bi imati veliki utjecaj na “izraelsko” gospodarstvo. Izrael također ne može koristiti Crveno more, koje je kraća ruta za izvoz njegovih proizvoda morem u Aziju.

“Naše su oči otvorene za stalno praćenje i potragu za bilo kojim izraelskim brodom u Crvenom moru, posebno u Bab al-Mandabu i u blizini jemenskih regionalnih voda”, rekao je Abdulmalik al-Houthi u govoru, javlja Reuters.

“Sanaa će doprinijeti i pomoći u odgovoru na masakre u Gazi. Amerikanci su presreli projektile i bespilotne letjelice koje su bile usmjerene na Izrael i uspjeli neke od njih oboriti, no neki su stigli na odredište”, dodao je.

Jemenski Huti posjeduju ogromni arsenal balističkih projektila

“Neke arapske države poput Saudijske Arabije i UAE održavaju festival plesa dok se stanovnici Gaze ubijaju. Pozivaju sve degenerike sa zapada i pjevače koji vrijeđaju Boga”, kritikovao je Abdul svoje susjede.

Huti posjeduju ogromni arsenal balističkih projektila i naoružanih dronova, a Crveno more ima ključnu ulogu u globalnoj trgovini, posebice u transportu nafte i ukapljenog prirodnog plina s Bliskog istoka na međunarodna tržišta.

Regruti pokreta Huti učestvuju u vojnoj paradi 2022. u Sani.

Izjavu da će gađati izraelske brodove treba shvatiti vrlo ozbiljno, jer činjenica je da, kada su najavili da će gađati Izrael to su i ostvarili.

Huti posjeduju ogromni arsenal balističkih projektila (Reuters Foto)