Skip to content

JELENA SE IZ NJEMAČKE VRATILA NA KOSOVO. “Srbija me školovala da liječim srpski narod, a ne Nijemce”

U doba korone svuda u svijetu, najtraženiji su zdravstveni radnici.

Zato je plan Ministarstva zdravlja i Kancelarije za Kosovo i Metohiju u aprilu bio da se angažovanjem ljekara pomogne i olakša rad zdravstvenih ustanova širom pokrajine.

Doktorku Jelenu Kostić ovaj poziv zatekao je u Njemačkoj. Bez mnogo razmišljanja spakovala je kofere i vratila se u zavičaj, prenose “Novosti”. Poslije završenih studija sa visokim prosjekom doktorka Jelena Kostić nije očekivala da će naredni korak biti tako težak.

Međutim, šest godina čekala je posao ili specijalizaciju. Najprije je dočekala poziv u Njemačku. Odluka da napusti Kosovsku Mitrovicu i Srbiju nije bila laka. O tome da nakon 15 mjeseci treba da se prijavi na konkurs za radno mjesto u rodnom gradu i to usred korone, nije se dvoumila.

“Da se vratim odlučila sam za tih pet minuta. Ima dosta razloga, ali dva su najvažnija – ljubav prema Srbiji, prema mojoj domovini, ta nostalgija, Srbija me školovala da liječim srpski narod, a ne Nijemce, a drugi razlog je moja porodica”, kaže doktorka Jelena.

♦ Mnogima ipak odluka da napusti Njemačku i vrati se u Kosovsku Mitrovicu nije bila logična. Kaže da se prijatelji i dalje čude i pitaju zašto. Posao nije isti, nije ni lak, ali takav je tražila.

“Ustanem, radim, jeste teško, radimo u skafanderima, ali kada svučete taj skafander osjećate se srećno da ste uradili nešto da pomognete pacijentu. A tamo ste uvijek stranac, ako Nijemac radi 100 posto, vi ćete raditi 200 posto”, kaže doktorka.

Nostalgiju i usamljenost. Te emocije doktorka Jelena dijelila je sa kolegama koji su iz Srbije otišli u Njemačku. Nije, vjeruje, jedina kojoj je bila želja da se vrati.

Dr Jelena Kostić / FOTO: SCREENSHOT RTS / SCREENSHOT

Malo bolji uslovi i malo bolja plata motivisali bi i ostale. Znanje iz Njemačke ovdje bi mogli da primjene. To planira i Jelena. “Tamo sam vidjela stvari koje nisam mogla da vidim i nadam se da ću ih ovdje iskoristiti“, kaže doktorka Jelena.

Biti ljekar u doba korone nigdje nije lako. I tamo i ovdje posao im je da liječe i zajedno sa pacijentima prolaze kroz najteže trenutke bolesti. Za cijelu smjenu u skafanderu potrebna je posebna priprema. Doktorka Jelena je u Kosovskoj Mitrovici pronašla i način i motiv.

“Ja sam presrećna, ovo je moj grad, ovdje sam rođena, završila fakultet i nadam se da ću u budućnosti ovdje graditi karijeru”, rekla je doktorka Kostić.

Za karijeru i napredak u poslu biće, vjeruju svi, vremena čim prođe epidemija. Do tada dr Jelena zajedno sa svojim kolegama, odbrojava sate u skafanderu, i pregledane pacijente. I kaže lakše joj je. Jer se razumiju.

Izvor: Blic