Skip to content

JEDAN OD NAJVEĆIH HEROJA IKADA: Iz mutnog jezera izvukao 30 putnika

Godine 1976. plivač Šavarš Karapetjan je sa 23 godine bio sportska zvijezda SSSR-a. Kako i ne bi, kada je do tada 11 puta rušio svjetski rekord, 17 puta bio prvak svijeta, 13 puta evropski šampion i 7 puta prvak SSSR-a.

Dok je trenirao pored jezera u Jerevanu, začuo je buku i vidio kako se autobus prepun putnika survao u jezero, potonuvši u dubinu od oko 10 metara. Dotrčao je i bez razmišljanja skočio i zaronio u mutnu jezersku vodu. Doronio je do autobusa, nogama razbio prozor, a onda počeo da vadi jednog po jednog putnika.

Dok je imao snage izvukao je 30 od 92 putnika, ali je „samo“ dvadeset preživjelo. Isječen od stakla, inficiran prljavom vodom i muljem, Šavarš se onesvijestio dok je izvlačio tridesetu osobu. Od posljedica zaranjanja zaradio je zapaljenje oba plućna krila i sepsu.

Bez svijesti, između života i smrti, probudio se poslije 46 dana. Preživio je, ali je na žalost njegovoj plivačkoj karijeri tada došao kraj.

Kad su ga kasnije pitali šta mu je bilo najstrašnije, Šavarš je odgovorio:

“Znao sam da mogu da zaronim samo ograničen broj puta, i plašio sam se da ću pogriješiti. Dolje je bilo tako mračno da ništa nisam vidio. Jednom sam umjesto putnika izvukao sjedište… Mogao sam da spasim još jedan život. To sjedište me još uvijek progoni u snovima”.

Međutim, za Šavarša je herojstvo način života. Kada se 1985. našao pored zgrade u plamenu, nije ga zaustavilo sjećanje na posljedice podviga iz 1976. Uletio je u zgradu i počeo da iz nje izvlači ljude. Zadobio je teške opekotine, zbog kojih je proveo dane u bolnici.

Šta je poslije bilo s ovim herojem? Postao je političar? Slavni sportski trener? Ljubimac TV kamera? Ne. Šavarš je otišao u Moskvu i otvorio fabriku obuće kojoj je dao ime “Drugi udisaj”. Običan život.

Kasnije je dobio i medalju UNESCO-a za poštenu igru i junaštvo, a jednom asteroidu dali su ime Šavarš.

Jedan od najvećih heroja ikadaO Šavaršu Karapetjanu i njegova dva herojska podviga već sam pisao, ali priča ima i…

Posted by Radioaktivni Komarac on Thursday, 30 July 2020

Radioaktivni komarac