Skip to content

IZDAT DEKRET: Poslije Aja Sofije i Hora pretvorena u džamiju

Turski predsjednik Redžep Taijip Erdoan izdao je danas dekret o pretvaranju u džamiju crkve Hora, jedne od najpoznatijih vizantijskih građevina u Istanbulu, i to samo mjesec dana nakon što je čuvena Aja Sofija postala muslimanska bogomolja.

U srednjovjekovnoj crkvi Svetog Spasitelja u Hori, sagrađenoj blizu drevnih gradskih zidina Carigrada, nalaze se vizantijski mozaici iz 14. vijeka i freske koje prikazuju prizore iz biblijskih priča, piše “Reuters”.

Oni su prekrečeni nakon što su Osmanlije osvojile grad 1453. godine, ali su ponovo otkriveni kada je – poput Aja Sofije – zgrada pretvorena u muzej prije više od 70 godina.

Foto: Wikimedia

Prošle godine je turski sud poništio odluku vlade iz 1945. godine kojom je Hora – poznata kao Karije na turskom – pretvorena u muzej koji vodi Ministarstvo obrazovanja.

Danas je u ediktu koji je Erdoan potpisao i koji je objavljen u službenom glasniku Turske navedeno da je upravljanje džamijom Karije prebaci u upravu za vjerska pitanja i da je džamija otvorena za bogosluženje.

Crkva je na ovom mjestu sagrađena najprije u 4. vijeku, ali veći dio postojeće građevine potiče iz 11. vijeka, da bi ona zatim bila djelimično obnovljena 200 godina kasnije nakon zemljotresa.

Erdoanovim dekretom nije precizirano kada će se prve muslimanske molitve održati u Hori, niti šta će biti učinjeno sa hrišćanskim umjetničkim djelima.

Foto: Wikimedia