Skip to content

Ivanka je 1993. godine našla dječaka (Elvisa) i odgajala ga kao svoje

Za hrabrost kažu da je vrlina na osnovu koje ljudi, usprkos ροsljedicama, čine plemenita djela. A za dobra djela kažu da žive i nakon odlaska onog koji ih je činio.

Ako je tako, onda je Ivanka Šućur iz Hrasnice kod Sarajeva, koja je nažalost preminula 2016. godine, jedna od najhrabrijih majki, čije dobročinstvo neće biti zaboravljeno.

Ona je, pored svoje troje djece – sina Gorana i kćerki Sretenke i Zvjezdane, bez muža, 1993. godine našla naρuštenog jednoipogodišnjeg dječaka i odnijela ga kući. Elvis je i danas član Ivankine obitelji.

Od ove žene velikog srca njena djeca, susjedi, prijatelji oprostili su se na gradskom groblju Vlakovo.

Ivanka je tog 16. listopada krenula po vodu kada je uslijedilo granaτiranje Sarajeva. Kako bi se sklonila, potrčala je do obližnje zgrade i tu je čula dječji plač. Herojski je bilo odgojiti dijete u to doba, kada je nedostajalo svega, a najviše hrane. No, usprkos tome, Ivanka je Elvisa odgojila kao svoje rođeno dijete. Nije mu nedostajalo majčine ljubavi.

Pritrčao mi je i tako jako me zagrlio da ga nisam mogla odvojiti od sebe. U ručici je držao flašu s prokislim mlijekom i imao je blatnjavu odjeću… Kad sam ga donijela kući, moj sin Goran rekao je da ga nikome neće dati”, ispričala je ranije u ispovijesti Ivanka.

Ona je dječaka odnijela do ροlicije, misleći da će mu pronaći roditelje, ali su joj rekli da ga nitko ne traži. Nije joj ostalo ništa drugo već da ga ponese kući.

Kada ga je presvlačila, pronašla je cedulju na kojoj je pisalo da se zove Elvis Salkanović, da je rođen 9. siječnja 1992. u Čapljini, da mu je majka preminula, a otac Ahmet pobjegao. No, 8. svibnja 1994. Ivanka je saznala da je Elvisova majka živa. Tada se ona pojavila, došla je da vidi sina.

“Nisam joj dala Elvisa. Ako ga je mogla ostaviti jednom, ostavila bi ga opet. Poslala sam je u Centar za socijalni rad. Od tada ga više nitko nije ni tražio”, ispričala je za života Ivanka, koja je za sebe, zbog velike obitelji, govorila da je bogata žena.

Šućur je govorila da bi isto uradila da se opet ponovi.

Ivanka je za svoje dobro djelo u Zagrebu dobila nagradu “Ponos Hrvatske”, i brojne druge nagrade, a u Italiji, u Padovi, izgradili su joj spomenik u “Parku pravednika”, piše senzor.ba