Skip to content

Ispovijest učiteljice: “Djeca ne znaju sopstveno prezime, nisu ih naučili da vežu pertle”

Učiteljica je prenijela anonimno svoje utiske o odjeljenju prvačića koje je preuzela 2. septembra.

Kako je napisala, ove godine je šokirana novom generacijom školaraca. Slatki su i širokih osmijeha, ali većina njih ne izgovara pojedine glasove, a nekoliko njih ne zna većinu.

– Primih prvake prije tri dana. Slatki, veseli, krezubi, širokih osmjeha… Radujem se đacima prvacima uvijek. Ali, moram da priznam da sam ove godine iznenađena. Da ne kažem – šokirana! Većina djece ne izgovara pojedine glasove, a nekoliko njih ne izgovara većinu glasova.

“Usitejice, vesi mi peukle, mama nije imaua vemena da me nauci!”

– Tri puta sam tražila da mi ponovi rečenicu, dok nisam shvatila šta želi! Znam ja šta je u pitanju, ali sam i dalje u šoku. Ne zbog te rečenice. Nego zbog toga što roditelji toliko malo vode računa o djeci. Ali im zato kupuju satiće-smartiće i patike koje moraju jako da čuvaju jer: “Roditelji su dali  silne pare za njih!”.

– Nađite vremena za svoju djecu! Ne dozvolite da maternji jezik uče slušajući crtaće i ponavljajući riječi onako kako ih sa TV-a ili kompjutera čuju.

Igranje na tabletu nije smisao odrastanja. Lutka ginjola kroz koju sam se danas obratila đacima, držala im je pažnju duže nego bilo koja igrica, vjerujte mi!

Nije mi se do sad dogodilo da djeca ne znaju šta znači „grafitna olovka“. Nije mi se dogodilo da ne znaju da povuku liniju “od-do”.

Troje učenika ne zna svoje prezime. A jedan ne zna kako je mami pravo ime, kaže da je svi zovu Beba. Ali, roditelji kažu: “Sve on (ona), zna! A meni je tako slatko što ne govori “čisto”… Ima vremena, naučiće.“

Ima vremena? Koliko? Kad je vrijeme da dijete progovori? Sa sedam godina, ide na fudbal, engleski, a ne zna da govori maternji jezik i ne zna da veže pertle!

Gleda „Parove“, sa sedam godina!

Govori kao neki lik iz “Sunđer Boba”, a na crtežu porodice, u većini slučajeva nema djeteta koje je porodicu nacrtalo. Svaki od njih je rekao: „Nema me, da ne smetam.“

Da ne smeta? Kome? Roditeljima? Ne možete to nadoknaditi telefonima, tabletima i skupim patikama. Time govorite djetetu da vam smeta i da treba samo da se bavi bilo čime, samo da nije uz vas.

Budite uz svoju djecu! Divni su, samo još to da roditelji shvate…

Jedna učiteljica”, napisala je ona u potpisu.

Sidebar