Skip to content

Inspirirajuća priča djevojčice koje je u dobi od 4 godine ostala bez nogu

Priča ove djevojke postala je motivirajuća i nadahnjujuća za hiljade ljudi širom svijeta.

Qian sa ocem/Gettyimages

Hongyan je izgubila obje noge u saobraćajnoj nezgodi 2000. godine, ali to je nije spriječilo da postigne zapanjujuće rezultate u sportu i pobjeđuje na raznim natjecanjima.

Qian /Foto: Reuters/China Daily

Qian /Foto: Reuters/China Daily

“Sjećam se kada sam se probudila, noge su mi bile jako hladne. Rekla sam: ‘Mama, obuj mi cipele’, ali mama nije rekla ništa. Suze su mi padale na lice i otkrila sam da do kraja života više neću morati nositi čarape, cipele ili čak hlače, “- kazala je Qian u intervjuu.

Slike Qian proširile su se putem kineskih, a kasnije i stranih medija. Ubrzo je Hongyan stekla nadimak ‘košarkašica’. Sedam minuta hoda do škole trebalo joj je gotovo sat vremena. Qian je istrošila 8 košarkaških lopti u roku od 5 sljedećih godina.

Foto: Reuters/China daily

Djevojčica je konačno dobila dragocjenu protetiku 2007. godine, zahvaljujući državnoj potpori. Mnogi lokalni mediji gledali su je kako čini prve korake.

Qian/Foto: Reutures/China Daily

Kasnije je Qian odlučila trenirati plivanje i sudjelovati u Paraolimpijskim igrama.

2012. godine Hongyan nije stigla na Paraolimpijske igre u Londonu, ali nije se predala i nastavila je trenirati. Sljedeće godine Qian je dobila novu protetiku.

Qian sa protezama za odrasle / Foto: Reuters/China Daily

Sve to vrijeme znala je plivati ​​6 milja dnevno i sudjelovala je na natjecanjima na lokalnoj i državnoj razini. 2016. djevojčica je napokon pozvana na paraolimpijske igre u Rio de Janeiru.

Qian na Paraolimpijskim igrama 2016. godine

Iako Qian nije osvojila medalju, bila je jedna od deset najboljih sportaša. To još uvijek nije ograničenje za mladu plivačicu.

Qian/ Foto: Reuters/China Daily

Snaga volje i predanosti ove krhke djevojke doista je impresivna i zaslužuje divljenje!