Skip to content

INDIJA U BORBI PROTIV DVIJE KUGE: Pored korone, najezda skakavaca ne jenjava

Indija je zemlja s četvrtim najvećim brojem slučajeva koronavirusa, pored epidemije zahvatila ih je i najezda skakavaca koja bi potencijalno mogla uticati na njihovu prehrambenu sigurnost, prenosi 9news.com.au.

Stručnjaci su zabrinuti da bi štetočine, koje su uništavale usjeve od kraja travnja, mogle uništiti zalihe hrane u zemlji.

Milioni insekata su 30. travnja poletjeli u sjevernu državu Rajasthan iz susjednog Pakistana i od tada se proširili na još pet država.

Pustinjski skakavci su vrlo invazivne štetočine, brzo se razmnožavaju, jedu bilo šta, od korijena do sjemenki i cvijeća, imaju mogućnost da pređu i do 150 km dnevno.

Timovi Nacionalnog centra za hortikulturu prskaju hemikalije rano ujutro, od četiri do sedam sati, kada su skakavci neaktivni. Međutim, poljoprivrednici kažu da to nije dovoljno.

Prema dosadašnjim procjenama FAO navodi da su skakavci možda uzrokovali finansijski gubitak u vrijednosti od 600 milijardi rupija (oko 3,4 milijarde eura).

Keith Cressman, stariji službenik za prognozu lokusa pri UN-ovoj organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO), kaže kako je teško “precizno predvidjeti” koliko će šteta biti velika.

U pomoć Pakistanu je uskočila i Turska, Ankara je za borbu protiv skakavaca predala pakistanskom vazduhoplovstvu avion Piper Brave, namjenski napravljen za prskanje, zajedno s četiri člana posade.

Ipak, nezadovoljni vladinim naporima, poljoprivrednici koriste tradicionalne, ali uzaludne načine da se riješe insekata. U udaljenim dijelovima Punjaba i Balochistana poljoprivrednici su koristili bubnjeve kako bi otjerali insekte od svojih usjeva. U drugim dijelovima koriste dim. Stručnjaci, međutim, vjeruju da ovi očajnički pokušaji slabo utiču na skakavce.

“Invazija skakavaca je veća prijetnja od koronavirusa. Virus se neće širiti ako ostanete kod kuće ili poštujete sigurnosne preporuke. Ali, glad će vas ubiti na bilo koji način“, ističe Mahmood Nawaz Shah, potpredsjednik Odbora Abaadgar, tijela koje zastupa interese poljoprivrednika u provinciji Sindh.

Mirror.co

Sidebar