Skip to content

Indija: Kada saznaju da je neku ženu tukao muž, prebiju ga štapovima

“Roze banda” je osnovana je u Bundelkandu u indijskoj provinciji Utar Pradeš. Gulabi banda ili “Roze banda Indije” je grupa žena koja kada sazna da je neku ženu u njihovom kraju tukao muž, odlazi na vrata i prebija ga štapovima.

Grupa je nastala nakon što je obična žena iz sela, Sampat Pal Devi, vidjela prebijanje druge žene na ulici. Pokušala je da joj pomogne, ali je i ona dobila batine. Sutradan je u pratnji pet žena pronašla napadača, i umlatile su ga štapovima.

Gulabi
Foto: Sanjit Das

Uskoro se vijest proširila i mnoge žene su tražile pοmoć od nje. Ali, pojavilo se još žena spremnih da uzmu štapove u ruke. Uskoro je grupa odabrala svoju “roze uniformu” i naziv.

“Roze banda” je osnovana je u Bundelkandu u indijskoj provinciji Utar Pradeš a njena osnivačica Suman Sing je i danas na čelu ove humanitarne organizacije. Gulabi Gang čine žene uzrasta od 18 do 60 godina, a vremenom je lokalna organizacija za zaštitu prava žena izrasla u politički pokret.

Jednom prilikom, izvukla je iz kola lokalnog političara, i odvukla ga da vidi put koji se raspadao i kom je bila potrebna hitna popravka.

Misija “Roze bande” je zaustavljanje dječijih brakova, bοrba za obrazovanje djevojčica, obuka samοodbrane za žene, zaustavljanje kοrupcije u sistemu, širenje svijesti o zlu miraza u Indiji, prijave protiv silονatelja i nasilnih muževa, javno prozivanje seκsualnih napasnika, podsticanje žena na finansijsku nezavisnost.

Danas je Gulabi Gang izrastao u masovni društveni pokret. Al Jazeera procjenjuje da ima oko 400 000 članova a Hindustan Times barata cifrom od 270 000.

Gulabi Gang nije popularnost stekla samo među lokalnim stanovništvom. Ove hrabre žene sve češće i više spominju mnogi internacionalni mediji i organizacije. Osim što je Sampat Pal službena priznanja dobila u svojoj zemlji – nagradu za hrabrost Godfrey Philips i nagradu koju dodjeljuje Kelvinator 11th GR8.

Gulabi žene

Za postignuća žena u svim sferama života, 2011. godine uvrštena je i na listu 100 najistaknutijih ženskih aktivistkinja u cijelom svijetu.

Također je putovala je i u SAD, Francusku, Švedsku i Italiju gdje je držala predavanja o diskriminaciji i zauzimanju za ženska prava. Ustanak ružičaste bande bio je inspiracija nekolicini filmskih projekata – najistaknutiji su filmovi Gulabi Gang iz 2012. godine, nagrađivan dokumentarac čiju produkciju potpisuje indijska producentica Nishte Jain, i Pink Saris iz 2010. godine, također dokumentarac britanske producentice Kim Longinotto.

Priča o ružičastoj bandi svoj put je pronašla i do pera nekih spisateljica pa su tako nedavno objavljene dvije knjige – Sampat Pal: Warrior in a Pink Sari Anne Berthid i Pink Sari Revolution Amane Fontanelle-Khan.

Pogledajte dokumentarac: