Skip to content

I Bangladeš uvodi smrtnu kaznu za silovatelje

Silovatelji će se sada suočiti sa smrtnom kaznom u Bangladešu nakon niza nedavnih napada koji su potaknuli prosvjede u glavnom gradu Daki i drugdje.

Bangladeške žene na prosvjedu u nedjelju  protiv navodnog grupnog silovanja i mučenja žene u južnoj četvrti Noakhali

Bangladeški kabinet odobrio je povećanje maksimalne kazne u slučajevima silovanja do smrtne iz doživotnog zatvora, nakon što je niz nedavnih napada pokrenuo prosvjede na ulicama i na društvenim mrežama. Glasnogovornik vlade Khandaker Anwarul Islam rekao je da će predsjednik Abdul Hamid vjerojatno donijeti uredbu o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju represije nad ženama i djecom.

Pojedinosti o amandmanu nisu bile odmah dostupne, ali Islam je rekao da se vlada složila s prijedlogom da se suđenja u slučajevima silovanja završe brzo.

Prema važećem zakonu, maksimalna kazna u slučajevima silovanja je doživotni zatvor, osim u slučajevima kada žrtva umre, tada je smrtna kazna dopuštena.

Ministrica zakona Anisul Huq rekla je da će se predsjednik u uredu donijeti odluku u utorak.

Lokalne skupine za ljudska prava kažu da su u zemlji porasla silovanja. Ain-o-Salish Kendra, grupa za ženska prava, rekla je da se 889 silovanja, uključujući mnoga grupna silovanja, dogodila između siječnja i kolovoza. U njima je umrlo najmanje 41 žrtva.

Organizacije za zaštitu prava kažu da još mnogo slučajeva ostaje neprijavljeno zbog straha od uznemiravanja od strane utjecajnih ljudi. Pravosudni sustav Bangladeša mukotrpno je spor i slučajevi često trebaju da se završe godinama.

Protesti su izbili nakon što je videozapis grupe muškaraca koji su skidali i napali ženu u jugoistočnoj četvrti izašao u javnost putem Facebooka. Istraga Nacionalne komisije za ljudska prava u zemlji otkrila je da je žena na video snimci više puta silovana i terorizirana tijekom prošle godine.

U drugom slučaju, ženu su odvukli u studentski dom iz automobila u kojem je putovala sa suprugom, a banda je silovala. Uhićeno je nekoliko članova studentskog krila vladajuće Lige Awami.

Premijer šeik Hasina rekao je da će odgovorne izvesti pred lice pravde.