Skip to content

Grci zbog Aja Sofije ukinuli turske serije

Grčka televizija ANT1 ukinula je emitovanje turskih serija na svom programu tokom ljeta, kao odgovor na odluku predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da Aja Sofiju pretvori u džamiju.

Glavni urednik Jorgos Pofantis je rekao da je odluka donijeta i da će uskoro biti predstavljen novi program, prenosi Telegraf.

On je objasnio da je bilo razmišljanja o tome da se nastavi sa emitovanjem turskih serija tokom ljeta, ali nakon onoga “što se dogodilo sa Aja Sofijom”, donijeta je odluka da serije budu zabranjene.

Podsjetimo, Erdogan je 10. jula potpisao dekret da se Aja Sofija pretvori u džamiju, nakon što je Državni savjet poništio odluku donijetu 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej i proglasio je nezakonitom.

Prošle sedmice održana je i prva molitva u ovoj bogomolji, a freske i svi hrišćanski simboli bili su prekriveni zavjesama.

Nakon Erdoganove odluke Grčka pravoslavna crkva je od Uneska odmah tražila da osudi Tursku, a u pismu koje su poslali se, između ostalog, navodi da je pretvaranjem Aja Sofije u džamiju ovaj spomenik svjetskog nasleđa još jednom pretvoren u simbol osvajanja.